Per tercer any consecutiu la formació especialitzada en música barroca Vespres d’Arnadí celebra un festival a la ciutat de Barcelona, enguany els diumenges 1, 8 i 15 de juliol.
L’any 2016 va dedicar el festival a Antonio Vivaldi, mentre que el 2017 a G. F. Händel. Enguany l’eix principal és J. S. Bach, la música del qual es presentarà acompanyada de la d’altres compositors essencials del Barroc, com el mateix Händel.
El conjunt dirigit per Dani Espasa manté el Barri Gòtic barceloní com a seu principal, però es trasllada a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, la més antiga de la ciutat, i a la capella de l’Esperança, del segle XVIII.
La formació especialitzada en música barroca Vespres d’Arnadí, que dirigeix musicalment Dani Espasa, presenta tres programes en la tercera edició del seu festival d’estiu –de producció pròpia–, que enguany pivota a l’entorn de la figura del geni del Barroc: Johann Sebastian Bach (1685-1750). El primer concert tindrà lloc el proper diumenge 1 de juliol, a les 19 h, a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, on presentarà el programa “Divinitatis: de Vivaldi a Bach”, amb la participació de la mezzosoprano Marta Infante. El programa inclou el Concert per a orgue en Sol menor de G. F. Händel, la Cantata BWV 170 de J. S. Bach, el Concert per a oboè en Re menor de Marcello –amb Pere Saragossa, codirector del Festival, com a solista– i la interpretació del Nisi Dominus, RV 608 d’Antonio Vivaldi, per a mezzosoprano solista.
El segon concert permetrà presentar una formació sorgida dels membres de l’orquestra Vespres d’Arnadí. El trio de corda Triskel –format per Farran Sylvan James (violí), Elizabeth Gex (viola) i Hannah Freienstein (violoncel)– oferirà la versió per a trio de corda feta per Dmitry Sitkovetsky de les Variacions Goldberg de J. S. Bach. El concert serà el diumenge 8 de juliol, a les 11 h, a la capella de l’Esperança.
La relació de Dani Espasa amb la violinista eivissenca Lina Tur, de carrera internacional, és relativament recent, però des dels començament ha esdevingut molt fructífera. El tercer programa del Festival serà un concert a duo i vol ser una trobada entre Bach i Händel, amb la intenció d’evocar la desitjada trobada, mai realitzada, entre Bach i Händel –sembla que més volguda pel primer–, i que permetrà observar les similituds i diferències entre tots dos estils creatius. El concert, diumenge 15 de juliol, a les 19 h, a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, inclourà la Sonata núm. 4, en Do menor i la Sonata núm. 6, en Sol major de J. S. Bach, en diàleg amb la Sonata en Re major i la Sonata en Re menor de G. F. Händel.
Malgrat existir un altre festival dedicat a la figura de Bach el mes de juliol a Barcelona, el Bachcelona, per bé que no coincideixen en dates, Vesprés d’Arnadí ha escollit la figura de Bach com a centre neuràlgic del seu programa d’enguany, ja que l’obra d’aquest compositor forma part del seu repertori habitual i enguany tenen molts encàrrecs i projectes centrats en l’obra de Bach. Així doncs, no es consideren competència del Bachcelona, sinó que més aviat conviden a celebrar la coexistència d’iniciatives que reivindiquin la mai prou programada obra del Kantor de Leipzig.
Tots els concerts tenen un preu únic de 15 euros i s’ofereix un abonament per a tot el festival per 40 euros. Per a més informació i compra d’entrades, cal accedir al web http://www.vespresdarnadi.com/ca/.
Estiu intensament musical
Aquest estiu el conjunt Vespres d’Arnadí té també una presència intensificada al Festival Castell de Peralada, amb fins a quatre projectes de diferents formats de la programació artística. El 5 d’agost la formació oferirà Rinaldo de Händel en versió de concert a l’església del Carme, amb les veus principals de Xavier Sabata i Núria Rial, en la versió del 1711, molt poc representada actualment. El 8 d’agost, al claustre del Carme, intervindrà en l’òpera Acis & Galatea, que es representarà amb la proposta escènica a càrrec de Rafael R. Villalobos i dirigida musicalment per Fausto Nardi, tàndem amb qui ja van fer Monteverdi fa dues temporades. Acis & Galatea comptarà amb les veus de Roger Padullés, Lucía Martín-Carton, Víctor Sordo, Hugo Bolívar i Josep-Ramon Olivé. Novament amb Xavier Sabata, el 12 d’agost, Vespres d’Arnadí participarà en un espectacle original que tindrà lloc a l’Hotel Peralada Wine Spa & Golf, titulat “El bis. Una nit de cabaret”. Per últim, el 16 d’agost, a la plaça de la Vila de Peralada tindrà lloc la tradicional Festa de la Música, proposta de caràcter gratuït que el Castell de Peralada ofereix a la vila que acull el Festival. Enguany, la Música per als reials focs d’artifici i la Música aquàtica de Händel seran les peces escollides per Vespres d’Arnadí per festejar la música.
Projectes de futur
Fa deu anys que van gravar a la capella de l’Esperança el seu primer disc. El primer CD de Vespres d’Arnadí, Pièces de simphonie de Charles Desmazures (1669-1736), va rebre molt bones crítiques i va guanyar la Muse d’Or el 2010. El segon disc va aparèixer el 2011 i està dedicat a la música religiosa del Josep Mir i Llussà, premiat amb la Muse du Mois durant tres mesos. El juny del 2015 va aparèixer el tercer disc, vinculat a un programa estrenat en concert al Festival Händel de Halle, al Festival Cidade de Lugo i al Petit Palau. A final d’any sortirà amb el segell francès Aparté un nou disc amb Xavier Sabata, Alessandro amante. I en el futur Daniel Espasa i Lina Tur tenen pensat enregistrar un cedé a duo.
La temporada 2018-19 portarà Vespres d’Arnadí a oferir un concert de la programació del cicle Palau Bach al Palau de la Música Catalana. El concert, que tindrà lloc a la Sala de Concerts modernista, serà el proper 11 de febrer de 2019, i hi interpretarà el Concert per a clavecí en Re menor, BWV 1052, el Concert per a oboè i violí, en Re menor, BWV 1059 i el Concert de Brandenburg núm. 5, en Re major, BWV 1050.
Vespres d’Arnadí és una orquestra barroca creada el 2005 per Dani Espasa i Pere Saragossa. El conjunt ha actuat en importants festivals de música antiga i clàssica d’Europa, com el Festival Händel de Halle, els festivals de música antiga de Praga, Madeira, Sevilla i dels Pirineus, així com als festivals de Santander, Via Stellae de Santiago de Compostel·la, Ciclo Bach i Universo Barroco de Madrid, a més del Festival Castell de Peralada, Torroella de Montgrí, etc.
Des del 2012 Vespres d’Arnadí rep ajudes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en tant que formació estable i des del 2015 com a orquestra prioritària de Catalunya. El grup també rep ajudes de l’Institut Ramon Llull.
Més informació a www.vespresdarnadi.com