ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La música d'orgue amb la gent de casa

8/6/2018 |

 

 

Recta final del Festival d’Orgue de Capellades, que enguany s’ha traslladat a la primavera. Frederic Prat, Josep Xaubet i la Coral Capella de Música de la Tossa d’Igualada tanquen el festival aquest diumenge 10 de juny a les 18h a l’església de Santa Maria. Hi podeu entrar pel mòdic preu de 5 euros.

Frederic Prat i Josep Xaubet tanquen el festival d’orgue de Capellades

Més enllà de donar a conèixer les possibilitats musicals de l’orgue Freixas Vivó i mostrar-ne els diferents registres interpretatius a través d’una programació variada, el Festival d’Orgue de Capellades té també la voluntat d’acostar la música de la gent de casa, de l’Anoia. Compositors i intèrprets de proximitat que, amb la presentació de les seves obres inèdites i l’adaptació i interpretació de peces clàssiques i contemporànies al festival, posen en valor la tasca musical que es fa a la comarca de l’Anoia, i la situen en el mapa musical del país.

El concert del pròxim diumenge, 10 de juny, es titula “La música d’orgue amb la gent de casa” i és un exemple clar d’aquesta voluntat d’acostar a un públic fidel, i cada cop més nombrós, la feina feta per aquests músics de l’Anoia.

Frederic Prat i Josep Xaubet, el primer com a director de l’Escola de Música de Capellades i director musical de la coral Capella de Música de la Tossa d’Igualada, i el segon com a músic de llarga trajectòria i organista titular de l’església de Santa Maria de Capellades, són un exponent clar d’aquest treball musical de gran qualitat, tant des del punt de vista formatiu com interpretatiu, que enriqueix i prestigia la programació daquest festival musical.

Josep Xaubet a l’orgue i Frederic Prat, a la flauta i la direcció musical, interpretaran la sonata en fa major, op. 1, núm. 11 per a flauta i orgue de G. F. Händel, el preludi i fuga en do menor, BWV 549  de J. S. Bach i per acabar la Missa en honor a Sant Josep de Calassanç, de Oreste Ravanello (1871-1938).

Músics de casa

Frederic Prat i Giner va començar els estudis de solfeig i flauta a Capellades amb el mestre Josep Xaubet, i posteriorment va continuar els estudis musicals al conservatori del Liceu de Barcelona. Ha estat director de la coral Noves Veus de Capellades i actualment és director de la coral Capella de Música de la Tossa d’Igualada i de l’Orfeó de Santa Coloma de Queralt; professor de llenguatge musical, flauta i banda a l’Escola de Música de Capellades, i professor de flauta al Conservatori Mestre Joan Just d’Igualada. També ha treballat durant quinze anys al monestir de Poblet impartint classes de tècnica vocal i cant gregorià.

Josep Xaubet i Faura és, des dels seus inicis musicals, organista de l’església parroquial de Santa Maria de Capellades. Va néixer a Capellades (l’Anoia), i als vuit anys va començar la seva formació musical amb Eulàlia Vilanova. Posteriorment va estudiar a l’Escola Municipal de Música d’Igualada (Conservatori de Música de l’Ateneu) amb Enriqueta Puiggròs, Jordi Torra, Carles Guinovart, Josep Oriol, Josep M. Oriol, Teresa Playà i Maria Teresa Roig; i va acabar amb Maria Canela, Mossèn Antoni Llorens i Salvador Gratacòs al conservatori del Liceu de Barcelona, on va obtenir els títols professionals de piano i flauta. També es va formar en direcció coral amb dos cursets organitzats per l’Orfeó Lleidatà.

Ha format part dels grups de música lleugera de Capellades The Festival’s, Convert Grup i Orquestra Giravolt i de petites formacions per amenitzar casaments i altres celebracions. Va participar en els enregistraments sonors de les pel·lícules de cinema mut La plaça del Diamant, com a flautí, i La Ciudad de los prodigios, com a flauta i piano. Ha sigut pianista en les actuacions del baríton Josep Ferrer. Ha fet concerts amb Juan Diego Granados, com a trompeta i orgue; audicions amb Paul Stouthamer, com a violoncel i orgue; i concerts i audicions amb Frederic Prat, com a flauta, piano i orgue. També ha sigut membre cantaire de la coral Noves Veus de Capellades, músic de la banda de l’Escola de Música d’Igualada i actualment de la banda i big-band de l’Escola de Música de Capellades. En l’actualitat i de forma regular, és organista de la Schola Cantorum d’Igualada i la Schola Gregoriana de Vilafranca. I és organista i pianista de la Capella de Música de la Tossa d’Igualada des de la seva fundació.

Sempre s’ha interessat pel món de l’orgue. Va fer un curset d’organistes d’església al monestir de Montserrat, amb Odiló M. Planàs, OSB; va estudiar orgue amb el professor Jonatan Carbó; i ha participat en cursets i classes magistrals de música barroca amb Montserrat Torrent, Andreas Liebig, Guido Iotti, Michael Radulescu i Hans Leenders, i música contemporània amb Thomas Lacôte.

Orgue Freixas Vivó a Capellades

I finalment la Capella de Música de la Tossa d’Igualada  és una coral que va néixer el 2002 amb l’objectiu inicial de treballar el cant gregorià per a l’enregistrament del CD Un dia en gregorià, que els monjos del monestir cistercenc de Poblet van encomanar al professor de cant coral i llenguatge musical de Poblet Frederic Prat.

Amb aquest punt d’inici es va formar un cor de veus masculines, amb el qual es treballava principalment sobre el cant gregorià —la seva especialitat— i que posteriorment va ampliar el seu repertori amb música polifònica, religiosa, clàssica i tradicional popular.

Ha participat en diferents concerts col·lectius, entre els quals podem destacar la interpretació del Glòria RV 589 en re major de Vivaldi el 2005, amb l’orfeó de Santa Coloma de Queralt, i l’orquestra de cambra de l’Escola de Música de Capellades; el concert “Música i llegat” el 2010, amb la Cantata número 4 de J. S. Bach, amb l’Orfeó de Santa Coloma i la coral Noves Veus de Capellades i, el 2013, amb interpretacions a Igualada i Barcelona; i el concert commemoratiu del 150è aniversari de l’Associació d’Enginyers de Catalunya, amb la Coral dels Enginyers.

El 2016, la Capella de Música de la Tossa d’Igualada va estrenar la producció De Ignoto Cantu, una recreació lliure de l’experiència vital del monjo Guido d’Arezzo, del segle XI, i de com aquest veia la necessitat d’incorporar un mètode per perfeccionar el cant pla instaurat pel papa Gregori I, el Gran.

L’àmbit d’actuació principal de la Capella Musical de la Tossa és la comarca de l’Anoia, tot i que ha ofert concerts i participat en intercanvis musicals en poblacions catalanes d’arreu, a les illes Balears i a Andalusia.

Des de la seva fundació, la direcció musical d’aquesta coral ha anat a càrrec de Frederic Prat, i Josep Xaubet n’ha estat l’organista titular.


Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet