Els dies 26 i 27 de maig i 2 i 3 de juny de 2018 tindrà lloc la 19a edició del festival de música antiga Tiana Antica; seran quatre concerts interpretats amb criteris històrics, amb instruments originals o rèpliques, en diferents espais emblemàtics de Tiana, com la Sala Albéniz del Casal de Tiana, la Masia Can Parxet, l’espai polivalent de la Masia de Can Riera i l’ermita de l’Alegria. El festival és organitzat per Visigòdia i dirigit per Llorenç Blasi.
La pianista Marina Rodríguez Brià, al pianoforte de taula històric “Collard & Collard, late Clementi”, i Montserrat Gascón, amb la flauta travessera de cristall i argent Claude Laurent, inauguraran el festival dissabte que ve amb obres de Muzio Clementi, Beethoven, Mendelssohn, Meyerbeer, Drouet i Dussek. L’endemà el duo Lux Fundació, amb Dani Espasa al clavicèmbal i Santi Mirón a la viola de gamba interpretaran obres de Louis de Caix d’Hervelois, Pere Rabassa, Bach i Corelli (els beneficis obtinguts d’aquest concert seran destinats a Arrels Fundació). El cap de setmana següent serà el torn del grup vocal Qvinta Essençia –amb la soprano Elia Casanova, el contratenor Hugo Bolívar, el tenor Albert Riera i el baix Pablo Acosta–, que oferirà un programa amb textos del cançoner de Petrarca, de l’Arcadia de Sannazaro, la poesia de Tasso i Moscaglia, mentre que textos anònims teixiran la polifonia a quatre veus de Luca Marenzio, amb la col·laboració del recitador Amador Marqués. Finalment, Guillermo Pérez a l’organettooferirà obres de Guillaume de Machaut, Francesco Landini, Johannes Ciconia i autors anònims; es tracta d’una bona oportunitat d’escoltar un repertori de grans compositors del segle XIII i XIV a càrrec d’un especialista d’aquest instrument.
Des de l’any 2011, un dels trets particulars d’aquest festival és el seu caràcter inclusiu en deficiència visual. Així, els concerts són accessibles, amb la descoberta tàctil d’instruments que s’ofereix a totes les persones amb deficiència després de cada concert, acompanyats i amb comentaris dels artistes i també gràcies als serveis d’un audiodescriptor que dona la informació física dels instruments.
Com a activitat prèvia al festival, la Biblioteca Can Baratau va acollir el 19 de maig passat l’audició-col·loqui “Instruments antics de corda polsada”, que va voler apropar al públic el coneixement i l’evolució dels instruments de corda polsada de mànec i que va incloure una audició a càrrec de Xavier Domínguez, intèrpret d’instruments de corda polsada, juntament amb la mezzosoprano Laura Bundó i Llorenç Blasi, que actuà com a rapsode.
Els concerts del festival tenen un preu únic de 15 euros i les entrades es poden adquirir directament a taquilla mitja hora abans del concert o bé de manera anticipada a través del portal www.ticketea.com.