8/5/2018 |
Actuarà el 12 de juny al Palau de la Música acompanyada del pianista francès Bertrand Chamayou
La violoncel·lista argentina Sol Gabetta protagonitzarà el 12 de juny la 4a edició de la Diada Pau Casals al Palau de la Música Catalana, on actuarà acompanyada del pianista francès Bertrand Chamayou. El duet interpretarà peces de Schumann, Britten i Chopin per retre un homenatge a Casals i al seu vincle històric i simbòlic amb el Palau de la Música. La iniciativa està impulsada per la Fundació Pau Casals i la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana.
El director artístic del Festival Pau Casals, Bernard Meillat, ha destacat la sensibilitat de l'artista, que ha definit com una dona "que conversa amb la música i la comunica amb energia, emoció i amor". Gabetta interpretarà l'estil més "popular" de Schumann, "que és el que més li agradava a Casals", ha explicat el director. La violoncel·lista també oferirà unes versions "més romàntiques" de Chopin i composicions de Britten, un músic marcat per la Guerra Civil que va compondre tres obres inspirades en la República Espanyola. "Li encanta tocar amb altres músics, siguin coneguts o no; el seu repertori és molt ampli perquè va des de Vivaldi fins a partitures més contemporànies", ha subratllat Meillat.
Segons el director, el concert gira al voltant de tres eixos: convidar músics prestigiosos que tinguin com a referència Pau Casals, amb un programa guiat al voltant del músic i que siguin de generacions i països diferents. Meillat també ha avançat els artistes que oferiran els concerts dels pròxims anys, entre els quals hi haurà el Quartet Casals, Alban Gerhardt, Steven Isserliss i Gautier Capuçon.
Al marge del concert, la Fundació Pau Casals organitzarà un acte commemoratiu al Turó Park el 14 de juny. Hi actuaran l'Orquestra Montsalvatge de l'IAE Oriol Martorell, l'Orquestra Amadeus del projecte Vozes i un grup de 40 violoncel·listes dirigits pel mestre Josep Pons.
El director artístic del festival ha explicat que s'ha fet una feina "immensa" per recuperar el llegat de Pau Casals que està repartit per tot el món. En concret s'han digitalitzat més de 1.300 vídeos i àudios del compositor de la radiotelevisió francesa i uns 80 concerts dels mitjans de Puerto Rico. "Tenim un 85% del llegat que existeix i sabem que encara n'hi ha més", ha dit Meillat.
A més, ha assegurat que hi ha documents materials que els interessen als arxius de les televisions i ràdios d'Hongria, del Canadà, Mèxic i a la BBC. De fet, ha avançat que en la pròxima edició del Festival Pau Casals al Vendrell es projectaran àudios i vídeos inèdits.
Ara