24/3/2018 |
El Gran Teatre del Liceu ha presentat la programació de la temporada 2018-19 al Foyer, davant d’una gran expectació, després que s’anunciés la designació de Valentí Oviedo com a nou director general. La directora artística del Liceu, Cristina Scheppelmann, ha dit que cal apostar per l’estrena d’obres contemporànies per tal de construir el repertori del futur.
L’estrena mundial de ‘L’enigma di Lea’ de Benet Casablancas és l’aposta més contemporània d’una temporada marcada per l’accent italià: Bellini (I puritani), Rossini (L’italiana in Algeri), Puccini (Madama Butterfly i Tosca), Ponchielli (La Gioconda) i Verdi (Luisa Miller). Per compensar aquesta gran dosi d’italianità, que alguns consideraran excessiva i conservadora, el Liceu ha programat obres de Janácek (Kàtia Kabànova) o Bernstein (Candide).
“Necessitem que els nous compositors s’interessin per fer obres per a la veu, pensant en els grans escenaris del món operístics”, ha afegit la directora artística del Liceu, que també ha defensat amb orgull que en aquesta nova temporada hi haurà tres òperes dirigides per directores. Carme Portaceli dirigirà l’obra de Casablancas, Annilese Miskimmon dirigirà I puritani de Bellini i Lotte de Beer dirigirà Les pêcheurs de perles, de Bizet. Scheppelmann ha dit que no es tracta de cap quota feminista sinó un símptoma inequívoc que en els darrers anys han aparegut dones de gran talent en l’escena operística a nivell mundial. “Miskimmon és una directora molt intel·ligent, que aborda amb gran lucidesa el conflicte entre religions. I Lotte de Beer és una directora amb una gran capacitat d’anàlisi, creativitat i sentit de l’humor, que ha sabut llegir amb una mirada moderna i expotica aquesta òpera un pèl absurda de Bizet (una peça que va cinquanta anys que no es representa al Liceu).
En aquest sentit L’enigma di Lea de Benet Casablancas respon a aquesta doble aposta de programar òpera contemporània dirigida per dones. Carme Portaceli, directora artística del Teatro Español, dirigirà un llibret de Rafael Argullol, que parla d’un ésser immortal que no pot revelar el seu secret. La cantant Alison Cook farà el paper de Lea. “Cook és molt donada a fer estrenes mundials i va dir que sí a aquesta òpera només de llegir-se la partitura”, ha explicat Scheppelmann, que ha qualificat l’obra de Casablancas d’enigmàtica i misteriosa.
La propera temporada inclou propostes de diferents estils que van des de la música barroca fins a la contemporània i aborden els segles XVIII, XIX, XX i XXI. Es tracta d’un programa que conté 10 òperes escenificades i 3 en versió concert. També es manté la col·laboració de quatre ballets, sis espectacles d’El Petit Liceu i activitats a l’escenari del ‘Foyer’.
L’esperit inspirador de Wagner és el protagonista del nou projecte ‘Música de Cambra al Liceu’ liderat per Josep Pons amb el Cor i l’Orquestra del Teatre com a protagonistes. Pons s’ha mostrat entusiasmat en presentar aquest projecte, anhelat de fa anys, que dóna a l’orquestra del Liceu una nova manera d’expressar-se. Els concerts simfònics de l’orquestra també evoquen els camins del compositor alemany. “Un univers on Wagner hi és del tot present encara que no sempre hi sonin les seves notes”. La primera cita, el concert del ‘Memorial Pau Casals’, ens portarà de la Simfonia inacabada de Schubert a Das Lied von der Erde de Mahler. La segona cita, L’Anell sense paraules, ens passejarà a través dels interludis i de les parts instrumentals de la tertalogia de Wagner, sota la batuta de Lorin Maazel.
El gran format i la tecnologia estaran presents en la nova temporada amb ‘La Giocondade’ Ponchielli, que compta amb 238 artistes sobre l’escenari, i ‘Rodelinda’ de Händel, amb la posada en escena de Claus Guth que compta amb projeccions de gran format i un edifici mòbil com a escenografia. D’altra banda, ‘Les pêcheurs de perles’ torna al Liceu després de 54 anys amb una proposta que s’aproxima al ‘reality show’, en una de les peces més trencadores de la temporada.
‘Candide’ de Bernstein en versió concert es podrà veure per primera vegada al Liceu per commemorar el centenari del naixement del compositor sota la batuta de John DeMain. Haroutounian i Bakanova cantaran al Teatre per primera vegada, entre d’altres
David Alden amb la proposta de ‘Kàtia Kabànova’ i Damiano Micheletto amb Luisa ‘Millerofereixen’ són dues de les posades en escena més intenses amb Josep Pons i Domingo Hindoyan en la direcció musical, respectivament.
“Tenim una varietat molt important de repertori, compositors i produccions de persones que encara no han estat aquí”. Així, la intenció del teatre és “veure coses diferents i per trencar una mica amb els conceptes coneguts”, ha especificat Cristina Scheppelmann, la directora artística del teatre. “Volem que tot el públic del Liceu gaudeixi de tota la oferta del Liceu”, així els espectadors “poden copsar altres gustos i formes” fora de la programació habitual, ha afegit el president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany.
Núvol