15/3/2018 |
L’Església del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat i l’Església de Sant Just i Pastor a Barcelona inauguren restauracions
El proper dissabte 17 de març i l’endemà el diumenge 18, es produeix la feliç coincidència que l’organista Juan de la Rubia participa en la inauguració de la recuperació de dos orgues singulars i destacats del patrimoni català.
El dissabte 17 de març a l’Església del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Sant Boi a les 19.00 hores de la Rubia oferirà un concert amb obres de Guilmant, Bach, Alain, Widor i una improvisació del propi de la Rubia. Després de vuit mesos de restauració, es pot disposar d’un instrument recuperat i representatiu d’una època on la majoria dels seus coetanis van desaparèixer. I és que l’orgue de l’Església del Parc Sanitari és un dels tres únics orgues que van sobreviure els atacs de la Guerra Civil. El procés de restauració, dut a terme pel mestre Gerhard Grenzing, no ha afectat l’esperit original de l’orgue ni li ha produït cap transformació, més enllà de l’extracció i separació de la consola, que ja s’havia fet prèviament. Tots els treballs per dur-la a terme i la seva harmonització s’han realitzat seguint l’estètica original de l’orgue, i sense afectar la seva sonoritat
L’endemà, diumenge 18 de març de 19.00 hores a l’Església de Sant Just i Pastor, de la Rubia participarà en el segon concert inaugural de l’orgue amb obres de Cabanilles, Bach, Mendelssohn i Widor . Així mateix, a les 12.30 hores, Bernat Bailbé, organista titular de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor oferirà el primer concert del dia.
L’orgue de Sant Just i Pastor, el va construir Miquel Beltran entre el 1906 i el 1909 a partir de material preexistent dels segles XVII, XVIII i XIX, i hi va afegir més elements per fer l’instrument que tenim ara, que té 28 registres i 1.871 tubs. Sabem que al segle XV ja hi havia a Sant Just orgue i capella de música, i fins al segle XX els orgues s’han anat succeint, aprofitant cada un les parts de l’anterior aprofitables. Els orgues són com les persones: tenen una vida pròpia. Com una mena d’ésser humà, cada orgue engendra una mica el següent. Si n’hi ha hagut un abans mai es fa de bell nou, sempre s’aprofita. L’orgue del qual parlem avui té tubs de cinc segles, perquè per a l’actual reconstrucció n’hem hagut de fer uns 200 de nous; per tant, del segle XXI. El treball final d’aquests dos anys l’ha realitzat el taller Blancafort de Collbató sota la direcció del mestre orguener Albert Blancafort, en un procés minuciós en el qual s’han respectat els elements i tècniques de l’època.
Catclàssics