19/11/2017 |
Torna el IV Concurs Internacional de Composició-Institut Français- Barcelona modern amb Demián Luna i el compositor José Manuel López López, amb la novetat que aquest any s’enceta la primera edició del Festival Barcelona Modern. Talent desbordant per a la ciutat de Barcelona.
La celebració de la quarta edició del Curs Internacional de Composició- Institut Français- Barcelona Modern ha de suposar, sens dubte, la seva consolidació com a referent internacional dels alumnes de composició a nivell de cursos d’alta especialització. En la seva dimensió de capital global, la nostra ciutat s’ha anat situant com a punt de trobada on els joves compositors de diferents parts del món poden intercanviar les seves experiències creatives, al mateix temps que reben una formació estètica d’altíssim nivell.
La direcció artística i pedagògica va a càrrec, des de la seva primera edició, del compositor catalano-argentí Demian Luna, professor del Conservatori del Liceu i autor d’obres guardonades internacionalment i que han estat interpretades en prestigioses sales de Catalunya, Espanya, França, Bèlgica, Alemanya, Àustria i Argentina. El compositor resident del curs, amb un reconegut prestigi internacional, és el madrileny José Manuel López López, professor de la Universitat París 8 i format amb mestres com Luís de Pablo, Luigi Nono, Olivier Messiaen i Pierre Boulez, que han influït en el seu elegant llenguatge musical, marcat per la integració de l’electrònica i la informàtica, amb composicions que van des de la musica solista i de cambra a les grans formacions. La seva extensa obra s’ha interpretat arreu d’Europa i està marcada per la recerca de la seducció del públic des d’una autoconscient modernitat constantment renovada.
També hi participen dos ensembles d’excel·lència: el Barcelona Modern Project Ensemble, fundat i dirigit des de 2004 per Marc Moncusí, com a clar exponent de la jove música contemporània i la divulgació de compositors ja consagrats, i la sòlida agrupació instrumental Bcn216, formació resident de l’Auditori de Barcelona i grup representatiu de la interpretació del repertori més contemporani, tant nacional com internacional. A més, el curs compta amb l’experiència artística i docent del brillant pianista alacantí Ricardo Descalzo, professor de repertori pianístic a Musikene, el Centre Superior de Música del País Basc.
La quinzena de joves compositors participants procedeixen d’Argentina, Espanya, Estats Units, Grècia, Israel, Malàisia, Turquia, Veneçuela i Xile. La majoria estan seleccionats com a Participants Actius i desenvoluparan un projecte de composició supervisats per José Manuel López López, amb el BMP com a ensemble resident, el Bcn216 com a ensemble convidat i Ricardo Descalzo com a solista convidat, qui dictarà un workshop sobre piano experimental adreçat a pianistes interessats en ampliar els seus coneixements o especialitzar-se en aquest terreny.
Paral·lelament, i com una mena d’efecte lògic i artístic del Curs Internacional de Composició, enguany es presenta el Festival Barcelona Modern, per tal de promoure i difondre la música contemporània i millorar la precària situació que té aquesta expressió artística al nostre país, amb la programació de concerts a càrrec dels ensembles i artistes més interessants a nivell nacional i internacional. Com explica Demian Luna, cal que “tot el que es construeixi portes endins, a la manera d’un laboratori, traspassi i transcendeixi cap a fora i arribi al públic, consumidor de la nostra música, com un producte de gran qualitat”. Es tracta, doncs, d’assolir tres objectius: la consolidació i creació de públics, amb la interpretació d’obres consagrades del repertori contemporani i actual, la construcció d’una plataforma de difusió per als joves creadors i, finalment, la dinamització de diferents espais culturals de la ciutat, establint col·laboracions amb les més importants institucions culturals barcelonines i amb diverses manifestacions artístiques, des d’una mirada multidisciplinar de l’experiència estètica que pot resultar francament engrescadora, tant per als artistes, com per al públic. L’Institut Français de Barcelona, el Conservatori del Liceu, la Fundació Phonos-Universitat Pompeu Fabra, la Fundació Miró, la Sala Hiroshima i l’Auditori són, entre d’altres, les seus que rebran les diferents propostes artístiques.
Entre aquest mes de novembre de 2017 i el maig de 2018 actuaran en el marc del Festival els següents ensembles i artistes: Bcn216, Grupo de Música Contemporânea de Lisboa, Barcelona Modern Project Ensemble, Sindicato de Altavoces, Miquel Bernat, Ricardo Descalzo, Moreno Bernardi + BMPE C i els intèrprets dels concerts finals del Curs Internacional de Composició.
El desplegament de talent, rigor, esforç i il·lusió que suposen aquest quart Curs Internacional de Composició i el primer Festival Barcelona Modern de música contemporània i nova creació, amb la seva voluntat de síntesi entre l’excel·lència, la difusió i la dinamització cultural, amb la contribució a la formació de joves compositors i la construcció d’espais d’interrelació entre els joves creadors, els compositors consagrats, els músics professionals i un públic constantment renovat, són elements que mereixen tot l’èxit i tot el reconeixement que segur que s’assoliran.
Aina Vega i Rofes
Núvol