Dirigits per Simon Halsey, el concert compta amb la col·laboració especial d’Els Amics de les Arts, Big Mama Montse, La Brutal i l’artista visual David Espinosa.
El dissabte 21 d’octubre (20.30 h), l’Orfeó Català, el Cor Jove i el Cor de Noies de l’Orfeó Català, dirigits per Simon Halsey, protagonitzaran el concert inaugural de la temporada 2017-18 de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana amb l’estrena europea de l’obra Considering Matthew Shepard de Craig Hella Johnson. Basada en la història real de l’assassinat del jove Matthew Shepard, els paral·lelismes amb el martiri i la mort de Crist i una música amable però impactant i colpidora fan d’aquesta obra una autèntica Passió moderna. Una obra de grans dimensions que suposa un nou repte artístic per als cors, una nova incursió en el repertori coral contemporani i novament un lloc destacat en la programació del Palau de la Música Catalana.
Al costat dels cors del Palau, hi intervindran com a solistes vocals Marta Mathéu, Marina Rodríguez Cusí, Manu Guix i Joan Martín-Royo, amb la col·laboració especial d’Els Amics de les Arts i Big Mama Montse. Aquesta primera audició a Europa de l’obra de Hella Johnson també compta amb una posada en escena a càrrec de La Brutal (David Selvas i Norbert Martínez), que inclourà videoprojeccions. I la intervenció en directe de l’artista visual David Espinosa, que amb les seves miniatures recrearà la història de Matthew, amb diferents personatges, entre els quals destaca la figura del pare, que tindrà el suport de la veu en off de l’actor Lluís Soler.
Considering Matthew Shepard és un cant a favor de la tolerància entre els éssers humans. Hella Johnson va estrenar aquesta obra el febrer de l’any 2016 per retornar a l’actualitat el cas terrible de Matthew Shepard: un jove estudiant de la Universitat de Wyoming que per la seva condició sexual l‘any 1998 va ser segrestat, agredit, lligat a una tanca i abandonat fins a morir. Cinc dies després Matthew moria i s’obria el judici posterior als agressors, així com la revolta i les manifestacions populars en sentits oposats. Aquesta obra es presenta durant la temporada en què es commemoren els vint anys d’aquest succés fatal.
Qualificada com a “oratori fusió”, l’obra conté diferents estils musicals, des de Bach, cant gregorià, country, blues o gòspel. “Tot això és totalment intencionat”, explica Craig Hella Johnson. “Per sota hi ha una estructura que és gairebé ortodoxa. Volia que aquest oratori fos una obra que connectés amb persones d’una forma molt real. Persones com les que viuen a la petita ciutat on jo vaig créixer, que potser no trobaran tan fàcil introduir-se en obres com l’Elijah de Mendelssohn o bé una cantata de Bach. Sovint fem servir la música per construir murs jeràrquics, com dient: la meva música és millor que la vostra música. Volia enderrocar aquests murs.” (Fragment de l’entrevista a Craig Hella Johnson, de Wiebke Roloff, publicada a la «Revista Musical Catalana», núm. 359, octubre-novembre de 2017.)
Craig Hella Johnson és un reconegut director coral, compositor i arranjador nord-americà nascut a Crow Wing County (Minnesota) l’any 1962. De sòlida formació acadèmica, el 1991 va fundar el grup coral Conspirare, que té la seu a la ciutat d’Austin (Texas). Amb el grup ha gravat més de vint-i-cinc discos i ha guanyat vuit premis Grammy. El sisè àlbum, The sacred spirit of Russia, va ser el guanyador del Premi Grammy a la millor actuació coral de l’any 2015. L’any que ve Craig Hella Johnson dirigirà Considering Matthew Shepard a Laramie (Wyoming), ciutat on Matthew Shepard va ser assassinat.