ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Espiritual i reivindicatiu

14/9/2017 |

 

El Palau de la Música Catalana ha tirat la casa per la finestra i comença la temporada 17/18 amb una obra de rabiosa actualitat. Es tracta de Considering Matthew Shepard, del compositor nord americà Craig Hella Johnson, una obra que va estrenar el febrer del 2016 per recordar el cas de Matthew Shepard, un jove estudiant de la Universitat de Wyoming que per la seva condició sexual va ser agredit, lligat a una tanca i abandonat fins a morir. Va passar el 1998 i d’aleshores ençà s’ha convertit en un símbol en la lluita pel respecte de les diferents orientacions sexuals. “Amb aquesta obra volem incitar a dur a terme una reflexió sobre els valors de la tolerància, és a dir, no només fer exhibició, sinó també reflexió al mateix temps que contribuïm a dignificar un col·lectiu molt castigat”, va dir ahir Víctor García de Gomar, director artístic adjunt. Considering Matthew Shepard està qualificada d’oratori fusió, atès que l’obra inclou diferents estils musicals, des de Bach fins a country o blues, passant pel gòspel. “No és una òpera rock, sinó més aviat una cantata, però per moments pot recordar un musical”, va comentar ahir Joan Oller, director general del Palau.

Segons Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, és tot un “repte” per a la institució que “ha de perdre la por” a les obres contemporànies. El concert, que tindrà lloc el dissabte 21 d’octubre, suposarà l’estrena europea d’aquesta obra magna que fa un gran desplegament de músics. El concert inclou la col·laboració especial d’Els Amics de les Arts, Big Mama Montse, La Brutal i l’artista visual David Espinosa. Això, a banda dels 200 cantaires dels cors (l’Orfeó, el Cor Jove, el Cor de Noies), així com quatre solistes vocals: Marta Mathéu, Marina Rodríguez Cusí, Manu Guix i Joan Martín-Royo.

“Per a nosaltres és un regal poder cantar aquesta peça deliciosa”, va dir ahir Dani Alegret, membre d’Els Amics de les Arts. David Selvas, de La Brutal, és l’encarregat de la posada en escena, que inclourà videoprojeccions: “Hi hem volgut donar un valor afegit sense amagar els cors ni la música.” David Espinosa treballarà amb uns ninos d’escala 1:87 que es podran veure de prop gràcies a una càmera. Segons Selvas, es tracta de crear un “viatge cap a aquest món espiritual i reivindicatiu a la vegada”.

Dirigirà l’obra el director titular dels cors, Simon Halsey, que va fer l’esforç de presentar en català el concert: “És una peça magnífica, de gran dinamisme, i que enganxa molt.” Halsey va indicar, també, el repte que suposa per als cors, no habituats a l’estil contemporani, ni tampoc a treballar amb elements escènics.

 

Valèria Gaillard
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet