1/8/2017 |
Aquest cap de setmana arrenca la segona edició del Deltachamber Music Festival (Festival Internacional de Música de Cambra) a Amposta, sota el leitmotiv Tempus fugit. El divendres 4 i el dissabte 5 d’agost a les nou del vespre podrem gaudir de la millor música de cambra amb intèrprets de l’escena internacional.
He de reconèixer que aquesta iniciativa del Delta que em toca tan de prop –sóc de Flix- ha resultat una doble descoberta. Per una banda, la d’un festival de música de cambra que va néixer amb un èxit prometedor gràcies a la qualitat de la proposta, i, de l’altra, la de la clarinetista Laura Ruiz Farreres que, segons la crítica internacional, és una de les intèrprets més prometedores de l’escena catalana. Ella és la directora del festival i, la seva intensa trajectòria, especialment per teatres i sales de concert alemanyes, li ha permès envoltar-se de talents emergent –i d’altres de consolidats- que aquest cap de setmana actuaran a Amposta. El festival també vol ser una eina d’ampliació de la formació de Young Talents.
Ruiz declara que és un certamen amb vocació humanista: “El naixement aquest any del DCMF Arts és una aposta per l’ésser humà íntegre, on la voluntat de nodrir a l’individu des de totes les arts: marcials, culinàries, pedagògiques, filosòfiques i visuals amb un nexe musical, unides per enriquir encara més l’oferta del festival”. Tota una gesta holística que lluita contra-corrent en un món cada vegada més fraccionat, desintegrat, superflu i on tot caduca abans de produir-se. És una aposta honesta i valenta que neix de l’entusiasme de tots els que hi prenen part. Per això és fàcil vaticinar un èxit renovat.
Centrem-nos en la proposta d’enguany. Tempus fugit vol reflexionar sobre la naturalesa del temps, el futur, el passat i el present. En realitat, l’essència de la música, l’únic art, a banda del dramàtic, que es desplega en el temps, però, alhora, la música és volàtil i efímera. És clar que parlem de la interpretació en viu, perquè la partitura, l’instrument i l’intèrpret són materialitat, res extensa, indispensables perquè es produeixi el miracle de l’art dels sons.
Tot plegat comença divendres 4 d’agost a les nou del vespre al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, amb “Tempus fugit 1”, un concert força eclèctic. En aquesta ocasió s’interpretarà el Duetto per a clarinet i contrabaix del compositor romàntic Giovanni Bottesini, una obra barroca d’Antonio Vivaldi, el Concert per a violí, oboe, flauta fabot i baix continu en Sol menor RV107, així com 7 Balkan Dances per a clarinet, violoncel i piano del compositor contemporani Marko Tajcevic, per acabar amb el darrer component de l’Erste Wiener Schule, Ludwig van Beethoven, i el seu Septet op. 20 en Mi bemoll major. Vent i corda que aportaran color i un sospir a la calor de l’agost ampostí.
En la mateixa sintonia es clourà, dissabte 5, a les nou del vespre, al mateix Museu de les Terres de l’Ebre, un festival que té la vocació de divulgar la música de cambra en un territori que necessita, encara, més dinamització i agents culturals que el mantinguin viu. “Tempus Fugit 2” arriba amb un repertori que, en aquest cas, abarca des del Post-Romanticisme fins al segle XX. D’una banda, s’interpretarà el Sextour per a piano, flauta, oboè, clarinet, fagot i trompa de Francis Poulenc, així com el Quintet per a clarinet i quartet de corda op. 34 del compositor romàntic Carl Maria von Weber. Després de la pausa arriba una figura decisiva per entendre la primera meitat del segle XX, Gustav Mahler, que obrí les portes a la Zweite Wiener Schule de Schönberg, Berg i Webern, així com fou influent arreu del territori germànic, amb una música que podria rendir culte al déu Janus, perquè tanca el Romanticisme i obre la Nova Música. De Mahler sentirem el Quartet amb piano en La menor i, finalment, una obra deliciosa del compositor contemporani Jean Françaix, l’Octet per a clarinet, fagot, trompa i cordes.
Els intèrprets de la Delta Chamber Soloist són Laura Ruiz Farreres, clarinet i directora artística del festival, que ha estat primer clarinet solista de l’orquestra de la Komische Oper Berlin. Per la seva banda, Marina Chiche, és una violinista que té una capacitat innata per captivar i inspirar la seva audiència, una artista versàtil que se sent còmoda com a solista, conreant música de cambra o a l’aula, com a catedràtica de l’Escola Superior de Trossingen. Diana Tischenko és també violinista i ha estat guardonada en nombroses competicions internacionals i ha debutat amb la Filharmònica de Berlín. A més, Arthur Hornig ha gaudit diverses vegades de la beca “German National Academic Foundation” i és primer violoncel·lista principal a l’orquestra de la Deutsche Oper Berlin. Un altre convidat especial del festival és Ander Perrino, el contrabaixista que fou el primer espanyol en tocar a la Filharmònica de Berlín.
En el terreny dels instruments de vent destaca Eduard Belmar, flauta solista a l’Òpera de Frankfurt, així com María Martínez, oboista espanyola que en els darrers anys s’ha decantat cap al corn anglès i és especialista en música de cambra. Finalment, el lituà Martynas Šedbaras és un fagotista apassionat pels ensembles poc convencionals i avantguardistes.
I en els instruments de teclat són convidats Yukako Morikawa i Jordan Fumadó Jornet. Morikawa és una pianista jaonesa que ha tocat més de 20 vegades al Berlin Philharmonic Hall i el català Fumadó és clavecinista i professor del Conservtori San Lorenzo del Escorial, i en els seus orígens hi trobem l’agrupació “La lira Ampostina”, que està a l’ADN del festival.
A banda, el certamen té una vocació pedagògica. Els músics que estan en la seva darrera etapa de formació o als primers anys de professió podran intercanviar coneixements i experiències amb una generació de professionals que són professors superiors o formadors de les acadèmies a les orquestres de més alt nivell alemanyes i europees. Participen d’aquesta iniciativa els Young Talents Pau Rodríguez Ruiz, clarinetista ampostí que ara és professor a la Fundació Barenboim-Said a Ramala (Palestina), i la violista gironina Nina Sunyer, molt vinculada a la GiOrquestra i al prestigiós ensemble Bcn216. Finalment, Carles Chordà, nascut a Barcelona, és un trompetista molt present a casa nostra, primer amb la JONC, i ara amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu.
L’estiu s’omple de festivals arreu de Catalunya. el Grec, Peralada, la Schubertíada de Vilabertran, el FeMAP, el Festival Jardins de Pedralbes, Barcelona Bach Festival, Cap Roig, el Festival Internacional de Música de Cadaqués, Porta Ferrada, Mas i Mas… i Sirga Músiques de Recerca i Patrimoni, que tingué lloc a meitats de juliol a la Ribera d’Ebre i, ara, Deltachamber Music Festival. Sens dubte, no tenim pas motius per quedar-nos estirats al sofà!
Aina Vega i Rofes
Núvol