24/6/2017 |
L’OSV va presentar la seva temporada simfònica a Sabadell
Dimecres passat l’Orquestra Simfònica del Vallès va presentar la nova temporada dels seus Concerts Simfònics a la ciutat. Al Teatre Principal i davant els seus abonats l’orquestra exposava les directrius i programació pel curs 2017-18. Com de costum en les darreres cites va ser un acte gratuït, amè, expositiu i perfectament estructurat que combinava el comentari de cada concert amb il·lustracions musicals i breus entrevistes amb alguns dels protagonistes i responsables artístics. Tot plegat va ser conduït pel tremp i savi domini del ritme en la locució de l’ admirat Albert Beorlegui, ex-presentador del desaparegut espai La caixa de Pandora a Ràdio-Sabadell, un dels programes més veterans i exitosos de l’emissora.
Xifres de creixement
A l’acte també hi va participar la regidora de cultura de l’Ajuntament de Sabadell, la sra. Montserrat Chacón, que va lloar la vocació musical de la ciutat i el repta assolit de programar tots els concerts de la temporada passada al Teatre de La faràndula. Igualment ha felicitat l’orquestra vallesana pels creixent nombre d’ocupació que ha passat del 43% la temporada 2012-13 al 70 % enguany. Unes xifres que, impulsades per la ubicació dels concerts al teatre de major capacitat de la ciutat, ha permès disparar l’assistència: de les 2744 entrades venudes pels sis programes (en set sessions, atès que el festival de valsos s’ofereix dos dies) la temporada 2012-13 als 3791 espectadors d’enguany per a cinc programes (el Festival de valsos amb dues sessions). Aquest increment també s’ha evidenciat en els paquets d’abonaments que han passat dels 155 la temporada 2012-13 als 244 d’enguany.
La programació
Com la temporada anterior, seran set els concerts que s’oferiran al Teatre de La faràndula: 6 regulars més un extraordinari. A més el quart programa, el Festival de valsos i danses, es presentarà com és habitual en dues sessions: el dissabte 30 de desembre i l’endemà diumenge 31. Serà dirigit per James Ross, que haurà assumit la titularitat aquest setembre, i combinarà els clàssics valsos i polques de la família Strauss amb obres diverses procedents del ballet, l’òpera i peces de concert avesades a les bromes musicals i que faciliten l’humor subliminal. Sense dubte, és el concert amb més tradició de l’orquestra des que el desembre de 1988, sota la batuta de l’ aleshores titular, Albert Argudo, va celebrar-se la primera edició.
Un altre concert que està esdevenint una tradició carregada de simbolisme és la interpretació de la Novena simfonia de Beethoven (Programa 1, 22 de setembre de 2017) que comptarà amb el Cor de Cambra de Granollers i el Cor Lieder Camera. Entre el solistes cal destacar la presència del tenor David Alegret, el baix Carles Pachón i la soprano Núria Vilà, els dos darrers aplaudits darrerament en les temporades dels Amics de l’Òpera de Sabadell. Finalment el contratenor Jordi Domènech abordarà la particel·la de mezzosoprano en una sorprenent i estranyíssima decisió del nou director titular, James Ross, que serà l’encarregat d’inaugurar la temporada.
Amb aquest concert, un dels cinc programes que dirigirà a Sabadell, James Ross (Boston, 1959) iniciarà l’etapa com a setè director titular de l’OSV. A través de videoconferència va destacar que “la música clàssica ha d’inventar el seu propi futur” i va assimilar-ho al procés sobiranista català. Ross és un reconegut músic les activitats del qual abasten tres camps: la direcció d’orquestra, intèrpret de trompa i la docència. El darrer concert que va dirigir a l’OSV va ser el programa Pompa britànica el maig passat.
Els programes 2 (Divendres 1 de desembre de 2017), 4 (divendres 16 de març de 2018) i 6 (Divendres 8 de juny de 2018) mantindran algunes coordenades temàtiques que caracteritzen les darreres temporades de l’orquestra. Per exemple, el concert amb Albert Guinovart com a protagonista tant des del piano com a compositor planteja un recorregut pel maridatge de la música clàssica i el món de jazz o el musical amb la suite de My fair lady de Loewe, el Concert per a piano i orquestra de Gerhswin i diverses suites simfòniques dels musicals de Guinovart.
El guanyador del XXII edició del Concurs Internacional de piano Ricard Viñes, Enrique Lapaz, protagonitzarà el programa número 4 amb la Suite de la pel·lícula “The piano” de Michael Nymann i el Concert per a piano i orquestra en Sol major de Ravel. El famós Bolero del compositor francès clourà la sessió.
Mirant a Rússia
El darrer programa, el sisè, batejat Txaikovski versus Dr. Zhivago permetrà viatja per diferents períodes de la Russià més recent amb la suite composta per Maurice Jarre per a la pel·lícula David Lean i la Simfonia núm. 2 en do menor Op. 17 de Txaikovski. Comptarà a més amb Wolfgang Emanuel Schmidt al violoncel per a interpretar el primer concert a aquest instrument de Xostakòvitx: una de les obres on el compositor rus va plasmar l’angoixa de la pressió del règim stalinista.
El Lieder Camera convidat
La coral sabadellenca Lieder Camera també actuarà en dos programes. Primer a La Novena de Beethoven (Programa 1, 22 de setembre de 2017) i, després, a la Passió segons Sant Joan de Bach (Programa 5, 6 d’abril de 2018) dins la gira promoguda per la Federació Catalana d’Entitats Corals que aplega diverses formacions amateurs del territori en un concert que recorrerà diverses poblacions catalanes. El programa inclourà també obres de compositors del segle XX i XXI com Golijov, Pärt, Bernat Vivancos i el sabadellenc Josep Vila amb el que s’establirà un vincle en la recerca espiritual a través de la música. En aquest sentit, Xavier Puig, que des de l’inici del projecte l’any 2011 l’ha dirigit, va destacar en l’acte de presentació la importància de difusió i participació de les corals catalanes pel territori així com la importància de l’Església com a mecenes.
De pel·lícula!
Una temporada més l’OSV farà visibles els actors més invisibles del cinema: la música i la veu dels dobladors. Perllongant l’èxit d’anterior programes, l’orquestra convidarà a dos reconeguts dobladors, Jordi Brau i Lluis Posada, en un programa íntegrament dedicat a les bandes sonores musicals de cinema mantenint l’esperit enjogassadament trencador que caracteritza la formació vallesana. Titanic, Missió impossible, Pirates del Carib, Forrest Gump o La vida és bella seran algunes de les músiques que estructuraran el concert extraordinari el divendres 17 de novembre de 2017.
“Volem emocionar”
Tot plegat configura un ventall equilibrat entre obres populars i de repertori que, en paraules dels violista i president de l’orquestra, Jordi Cos, “vol acostar al públic un repertori molt gran i presentar la millor música en tots els estils. Per això combinem música clàssica i bandes sonores”. Cos també va incidir en que “el major repte de l’OSV és “fer considerar la música com a instrument de formació de l’individu més enllà del sentit cultural i viure experiències emocionants amb una orquestra autosuficient i autogestionada”. Una orquestra, recordem-ho, molt present a les xarxes socials i molt enginyosa en les campanyes de màrqueting i difusió dels seus concert. El seu flash-mob Som Sabadell de fa unes temporades ja compta amb més de 73 milions de visites a la xarxa.
Albert Ferrer Flamarich
Diari de Sabadell