10/7/2017 |
Aina Vega: Com valora la participació del País Valencià al festival de música antiga més gran d’Europa?
Francesc Perales: Molt positivament. Ho sent com un reconeixement a la nostra tasca per part del festival.
AV: En certa manera, el Cor de la Generalitat Valenciana és el màxim representant de la cultura del país en aquest festival. Com s’enfronten al repte?
FP: Amb il-lusió i treball. Hem escollit un repertori que cantem des de fa temps i que, estic segur, agradarà molt.
AV: Hi ha una voluntat per part de la formació de recuperar patrimoni musical del país, especialment dels segles XVI i XVII. Què és el més gratificant de descobrir les arrels de la nostra cultura musical?
FP: Gràcies a les diferents edicions de les exposicions de “La llum de les Imatges” hem pogut donar a conèixer partitures completament oblidades als arxius catedralicis.
AV: El concert vol ser, essencialment, un petit recull representatiu dels tresors musicals que es guarden als arxius de les catedrals i esglésies més imporants de València. Què me’n diu de la música pagana d’aquella època?
FP: No hi ha cap dubte de la qualitat de la polifonia profana a València. La música dels Cançoners de Gandia o del Duc de Calàbria són una veritable mostra d´això.
AV: Com transmet el Zeitgeist als cantants perquè siguin el més fidel possible a la música de l’època?
FP: Sobre la recerca de l´autenticitat en la interpretació de la música antiga se’n podria parlar molt. Jo vaig estudiar amb Helmuth Rilling, he escoltat molts concerts de grans intèrprets i he llegit molt sobre el tema, principalmet he begut dels escrits de Harnoncourt, Leppard, Dart i d´altres prestigiosos autors .Últimament estic en contacte amb Fabio Biondi i molt identificat amb les seves idees i la seva forma de treballar.
AV: Què destacaria com a millor qualitat de Francisco Hervás, tenint en compte que la seva funció és de pianista acompanyant?
FP: A Paco Hervás el conec des de fa molts anys, quan jo era un jove professor de Conjunt Vocal al Conservatori Superior de Música de València i ell era alumne de la meua classe. Era ja molt brillant. Pertanyia a l´Escolania de la Mare de Déu dels Desamparats de València on va aprendre a cantar, a tocar el violí i el piano. En 1992 el vam contractar com a pianista del Cor i puc dir que el grau de compenetració amb ell és absolut. Coneix la meua forma d´assajar i el treball és molt fluid. A més a més té una lectura a primera vista excel·lent.
AV: Claudio Abbado, Rinaldo Alessandrini, Bertrand de Billy, Riccardo Chailly, Valeri Gerguiev, Yehudi Menuhin, Marc Minkowski, Josep Pons, Antoni Ros-Marbà, Alberto Zedda… què s’aprèn d’aquestes figures tan carismàtiques?
FP: El Cor i jo hem aprés molt amb tots els mestres que ens han dirigit. Per a mi és motiu d´orgull haver col·laborat amb aquestes figures. Una experiència impagable, un aprenetatge continuu.
AV: A banda del Cor de la Generalitat Valenciana ha dirigit molts altres cors, des del Coro Nacional de España al Collegium Instrumentale. És bo oxigenar-se treballant amb altres cantaires?
FP: Jo crec que sempre és interessant compartir experiències amb altres cantaires i músics. Per la meua part, els darrers anys he estat absolutament dedicat al Cor de la Generalitat gaudint cada assaig i cada concert. Done gràcies a Déu per poder dirigir a cantaires de tan alt nivell humà, vocal i musical.
AV: Què implica ser membre del Patronat del Palau de les Arts Reina Sofia?
FP: Crec que la meua missió al Patronat és donar el meu punt de vista sobre les qüestions artístiques i musicals del Palau a més de ser la veu del Cor de la Generalitat quan les circumstàncies ho demanen.
AV: I, finalment, quines expectatives té respecte els dos concerts en el marc del FeMAP? Com animaria al públic a venir al concert?
FP: Els vint cantaires del Cor que participen en aquests concerts i jo estem molt il·lusionats amb la nostra participació al festival. Abans érem un cor que actuàvem per tot arreu; ara estem més centrats en l´òpera al Palau de les Arts. Cantar polifonia a capella i, a més a més, ací al Principat, prop dels Pirineus, és un gran estímul per a nosaltres.
Al públic els diria que van a escoltar música de gran qualitat i que anem a fer el possible per gaudir i fer-los gaudir i espere que al futur tinguem més actuacions al festival.
Aina Vega i Rofes
Núvol