4/7/2017 |
L'ens demana simplificar la governança i que hi hagi una millor coordinació amb els altres equipaments musicals de Barcelona
"Simplificar la governança del Palau de la Música no és gens fàcil i entenem que es necessita temps", ha assegurat aquest dilluns la secretària del CoNCA, Mercè Gisbert, durant la presentació de l' Avaluació Estratègica de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana (2013-2016). No és fàcil perquè hi ha un procés judicial entremig. Abans que esclatés el cas Palau, a la governança del Palau de la Música hi havia tres entitats: la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música, l'Associació Orfeó Català i el Consorci del Palau de la Música Catalana. "Cadascuna tenia el seu pressupost i gestionava el personal a la seva manera, no era eficient i aquest tipus de gestió va permetre que passés el què va passar [Cas Palau]", explica el director del Palau de la Música, Joan Oller. "El consorci desapareixerà tan bon punt acabi el judici, i l'associació continua activa [és la propietària de l'edifici] però no té activitat", puntualitza Oller. La governança és una de les coses que cal millorar, segons el CoNCA, però això no és gens inusual. " La governança és el punt feble de totes les institucions que hem avaluat fins ara, i ja en portem 8", assegura Gisbert.
Un dels altres punts febles del Palau i que també s'ha detectat en moltes altres institucions culturals és la manca de sincronització amb els altres grans equipaments musicals de la ciutat: "S'aprecien possibles disfuncions o encavalcaments, especialment amb L'Auditori", detalla l'informe del CoNCA, que també assenyala com a punt feble el fet que hi ha més concerts de promotors externs que de propis. "És un dels reptes que tenim i que estem treballant per millorar", assegura Oller.
El Palau de la Música, que s'ha sotmès a l'avaluació del CoNCA de forma voluntària i perquè volen que "la transparència" sigui un dels seus valors, segons ha dit Oller, té però molts punts forts. El CoNCA destaca sobretot que és un equipament amb un alt grau d'autofinançament: només un 12% del pressupost prové de les administracions públiques: "És exageradament baix si el comparem amb el d'altres institucions", ha destacat Oller. Des del 2013 fins al 2016 també ha augmentat considerablement el públic del Palau de la Música: s'ha passat de 316.630 espectadors a 441.536 (un 39% més).
El nombre de visitants també s'ha incrementat en un 33%. El CoNCA també ha valorat la contractació de Simon Hasley com a director coral. "Implica que s'entén la necessitat d'una evolució i una millora artística de les formacions pròpies, però les expectatives generades s'han de complementar amb el suport intern del conjunt de l'organització envers l'objectiu qualitatiu". El CoNCA també considera bàsic "aprofundir en la territorialització de les activitats de la coral". Un dels altres punts forts del Palau són les activitats educatives.
Sílvia Marimon
Ara