16/6/2017 |
L’agenda d’aquest any del mestre Jordi Savall inclou uns 170 concerts en una seixantena de països. Els que faci a partir d’avui tindran un matís molt especial, ja que ahir al vespre va rebre al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat el primer Guardó Pau Casals, que el converteix durant dos anys en legat d’honor per representar, difondre i projectar la cultura catalana. “Em tindreu on calgui, sempre que em sigui possible. Em sento molt estimulat per rebre aquest guardó en un moment històric molt important, en què Catalunya està preguntant-se com tirar endavant i com fer-ho de la millor manera”, va dir Savall. “Per a mi Casals és molt més que un gran músic, és una llum que em guia des de molt petit”, havia dit Savall per començar el seu discurs, i també va recordar que la música de Casals li va quedar “clavada al cor” quan la va escoltar als 10 anys.
Més endavant, Savall, que va arribar tard a causa d’un embús, va quedar impressionat de la força que Casals mostrava quan ja tenia prop de 90 anys. “Mentre estudiava, els anys 1958 i 1959 vaig tenir l’oportunitat d’assistir als assajos dels concerts que va fer a Prada i em va donar una lliçó de com es podia transmetre tanta bellesa, tanta emoció i tanta força espiritual amb 86 o 87 anys”, va recordar. De fet, abans de la seva intervenció, Marta Casals, la viuda de Pau Casals, havia agermanat tots dos músics perquè fan servir la música com “un vehicle per la pau i la convivència”, mentre que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que la cerimònia del guardó era “un acte de gran dignitat com a país”.
Jordi Savall havia rebut la invitació de tancar la seva intervenció tocant, però es va estimar més convidar el músic sirià Moslem Rahal. “Fa molts anys que Jordi Savall conrea els valors pels quals li han concedit el guardó”, havia dit al començament de l’acte el síndic de greuges, Rafael Ribó, que va ser l’encarregat de fer la glossa de Savall i va subratllar que rep el guardó, consistent en una escultura de Jordi Alcaraz titulada El bufador, en “un moment històric, difícil de cara a les llibertats”. Savall és un “català internacional, lliure i solidari”, segons va dir Ribó, que va recordar la seva actitud cívica quan va rebutjar el Premio Nacional de música el 2014.
ANTONI RIBAS TUR
Ara