13/6/2017 |
El proper dimecres 14 de juny es lliuraran, a Rubí, els Premis Nacionals de Cultura 2017, i un dels premiats en aquesta ocasió és el SCIC (Secretariat de Corals Infantils de Catalunya).
El SCIC és una entitat que aquest 2017 ha celebrat cinquanta anys d’existència, i generació rere generació ha vetllat per l’educació dels nens i nenes del nostre país. Educació musical i en cant coral, és clar, però també molt més enllà: han transmès (i continuen transmetent) valors com la importància de la cultura, de treballar en equip, de ser responsable i saber esperar, amb paciència, el torn de cadascú, respectant els altres i valorant la seva feina.
El SCIC està format per un total de 120 corals repartides per tot el territori catalanoparlant i agrupa 3.000 cantaires, que es troben de tant en tant per cantar plegats. El passat 21 de maig, al Palau Sant Jordi, van celebrar la seva 50a Trobada General amb un concert multitudinari. Organitzen moltes activitats, com ara concerts, trobades, intercanvis i formació per a directors, i participen en trobades europees (aquest estiu, algunes de les corals intervindran a la vuitena edició del festival Europa Cantat, a Lyon).
És una entitat que es va fundar l’any 1967 i va fer un primer concert a Manresa en plena repressió franquista. Les seves bases se centraven en quatre pilars: la coeducació de nens i nenes junts, la no-discriminació de cap veu, cantar en català i, evidentment, l’educació musical. En aquella ocasió hi van participar només vuit corals, que van iniciar aquest projecte que ha seguit caminant i adaptant-se als nous temps fins avui.
Durant tots aquests anys ha avançat valorant la tradició i les arrels, però també ha volgut apostar per la nova creació de material confiant en diversos compositors, lletristes i, en general, artistes de casa nostra, alguns de novells i d’altres de renom, que han treballat en cantates, cançons i harmonitzacions molt diverses.
Aquesta tasca, no ens podem oblidar de dir-ho, la duen a terme persones voluntàries, directors d’algunes de les corals que creuen en el projecte i dediquen hores i esforç a fer que l’engranatge no s’aturi. No hi falten mai mans, ganes ni il·lusió, i així s’acompleixen tots els objectius, alguns de titànics, que es proposen.
El SCIC ja ha rebut diversos guardons i reconeixements al llarg de la seva existència, i el CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) s’hi ha volgut sumar oferint al SCIC un dels Premis Nacionals de Cultura 2017, participant així en la celebració d’aquest cinquantè aniversari que, de ben segur, no serà l’última gran ocasió de què sentirem a parlar.
Marta Minguella Rafecas
Núvol