11/6/2017 |
Comença la campanya per poder estrenat, la Mercè del 2018, "un dels millors orgues d'Europa"
Barcelona estrenarà un nou orgue durant les festes de la Mercè de l'any 2018. La basílica de la Mercè ha encarregat al taller de Gerhard Grenzing la construcció del nou instrument ja que l'actual està "en mal estat", perquè no es va acabar de construir i ha estat sotmès a diverses restauracions durant anys.
El nou orgue estarà adaptat per poder interpretar tot tipus de músiques catalanes, ibèriques, franceses, alemanyes i de diferents èpoques. De fet, incrementarà considerablement el nombre de sons diferents que podrà interpretar. Mentre que l'actual té 1500 tubs i arriba a tocar 18 sons diferents, el que està projectat tindrà 3000 tubs i podrà interpretar-ne fins a 42. La voluntat dels responsables de la basílica es "convertir" l'orgue en el "millor d'Europa", que la seva activitat vagi més enllà de la litúrgia i que sigui un nou focus cultural a Barcelona.
La construcció del nou orgue anirà a càrrec del taller de Gerhard Grenzing, autor d'alguns dels darrers grans orgues que s'han inaugurat a Europa, com el que presideix l'auditori de la Maison de la Radio a París (França). Serà el primer gran orgue que Grenzing construirà a la capital catalana. Segons ha explicat el propi restaurador, Gerhard Grenzing, el nou orgue "es beneficiarà" de l'acústica de l'església i incorporarà els avenços en orgueneria. Comptarà amb tres teclats i pedaler i s'hi podran interpretar peces de compositors com Bach, Liszt o Messiaen. Es mantindrà part de la configuració del moble i es faran algunes millores estètiques.
Es busquen 'padrins'
La posada en marxa del nou instrument recuperà una peça "destacada" del patrimoni organístic que Barcelona va perdre arran de la destrucció d'esglésies durant la Setmana Tràgica i la Guerra Civil a Barcelona, tal com ha explicat el president de la Germandat de la Mercè, Ignasi Riera.La construcció del nou orgue tindrà un cost de gairebé un milió d'euros. Es finançarà a través d'una aportació de la Fundació Bancària 'La Caixa' de 670.000 euros i els 300.000 euros restants provindran d'aportacions de particulars. La basílica engegarà una campanya per captar aportacions en la que es podran apadrinar els 3.000 tubs que tindrà l'orgue. Les donacions aniran des dels 50 euros –pels tubs més petits – fins als 3.000 euros –pel tub més llarg–. Els tubs principals de l'instrument portaran els noms dels seus padrins, mentre que en un lateral de l'orgue s'habilitarà un llistat amb la resta de mecenes. Paral·lelament, l'organització impulsarà la creació d'una 'Càpsula del temps'. Tots els noms dels particulars que hagin aportat finançament figuraran en un llistat que, juntament amb documents relatius a la construcció de l'orgue, s'amagaran dins l'estructura de l'instrument perquè "es pugui trobar" quan es restauri l'orgue "d'aquí a dècades o segles".
Ara