El cant líric no està fet només perquè s'escolti en grans teatres d'òpera i el Liceu, com a institució que rep subvencions públiques, ha decidit retornar aquest suport amb un programa social que ara arribarà a les presons. De moment, com a prova pilot a dos centres i, si funciona, s'estendrà a tots. “El Liceu no està restringit al públic habitual de l'òpera. Cal sortir a l'exterior i col·locar-lo lluny del tòpic elitista que l’ha envoltat”, afirmava avui el president del teatre, Salvador Alemany, en la presentació del programa que portarà dos espectacles amb àries d'òperes (encara que també una mica de sarsuela i cançons populars) en versió concert a dues presons de l'àrea de la capital: el dijous a Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, i el 22 de juny a Quatre Camins, a la Roca del Vallès.
La iniciativa es va gestar entre la direcció general de Serveis Penitenciaris i el Liceu —a més del suport de l'obra social de La Caixa— que pretén apropar a la població reclusa la música lírica. I es durà a terme de la mà d'un dels pianistes del Liceu, Rodrigo de Vera, que acompanyarà, en el concert de Brians 2, les solistes Rocío Martínez (soprano) i Marisa Martins (mezzosoprano). Entre ells han seleccionat algunes àries i papers femenins més reconeguts de la lírica, com la ’“Habanera” de Carmen, de Bizet, o el duo de “Prenderò quel brunettino”, de Così fan tutte, de Mozart, o “Me llaman la primorosa”, de la sarsuela El barber de Sevilla, de Giménez y Nieto. En el cas del concert del penal de Quatre Camins, el pianista acompanyarà els solistes David Alegret (tenor) i Carlos Daza (baríton) també interpretant papers i obres famoses com “Non più andrai” de Les noces de Fígaro, de Mozart, “Una furtiva lacrima”, de L'elisir d'amore, de Donizetti, o la romança “Junto al puente de la peña” de La canción del olvido, una sarsuela de Serrano, entre d’altres.
Els solistes que interpretaran els dos concerts han estat seleccionats pel Liceu, on han cantat en diverses ocasions. Fins avui el teatre havia arribat a les presons catalanes, el 2005 i 2008, a través d'òperes retransmeses que es van projectar en pantalles. “Però fer-ho en directe és molt diferent perquè els reclusos que poden assistir als concerts — 260 en cadascun dels auditoris dels penals— participaran en la preparació prèvia dels concerts” apuntava Amand Calderó, director general de Serveis Penitenciaris.
Una preparació que inclourà informació prèvia del que escoltaran —cosa que a Quatre Camins es farà a través de la ràdio interna del penal (Ràdio Aktiva)— i que també tindrà un post en forma de trobada entre els artistes i els interns que estiguin interessats a fer preguntes sobre el que han escoltat. La prova pilot se cenyeix, de moment, a l'actuació de solistes encara que el Liceu no descarta que en un futur ho facin els integrants del cor del teatre: "Ara és impossible per problemes d'assajos i funcions, el calendari no dona per més. Però més endavant ho intentarem", va explicar la directora artística del teatre, Christina Scheppelmann.