8/4/2017 |
“Músics i cuiners han compartit estats d’esperit i maneres d’entendre el món”, va afirmar Jaume Biarnés, xef de la Fundació Alícia. En un primer moment, aquesta afirmació pot semblar una mica descabellada, però ahir va quedar totalment demostrada després que el xef oferís una demostració de cuina en viu centrada en receptes “operístiques”, receptes que el musicòleg Xavier Chavarría va contextualitzar musicalment repassant-ne el moment històric i l’entorn social.
El menú operístic va començar amb l’amanida Carmen com entrant: arròs bullit, pèsols bullits a l’anglesa, pollastre bullit i pebrot vermell amanit amb oli d’oliva. Aquesta amanida neix a finals del segle XIX, quan la cuina clàssica francesa s’interessava per l’exotisme que representava la Península Ibèrica. És per això que el vermell del pebrot que encapçala l’amanida expressa la passió de l’òpera Carmen del compositor francès Georges Bizet.
Continuem amb el plat principal i amb un altre encreuament entre música i cuina: els canelons Rossini. “En el món de la cuina, per parlar de foi i tòfona, diem parlar de Rossini”, explica Jaume Biarnés. Gioacchino Rossini era un compositor d’òperes d’èxit i molt sibarita, amant del foi i la tòfona. En els sopars exclusius que organitzava, va demanar al cuiner que farcís els macarrons amb foi i tòfona. La recepta va anar evolucionant fins a trobar-se amb la salsa beixamel. El xef i el musicòleg expliquen que quan els canelons Rossini van arribar als restaurant de luxe de Barcelona, van agradar tant, que la burgesia va demanar a les seves minyones que cuinessin aquell plat el dia a dia. “Això demostra que tot allò que actualment és tradició, algun dia va ser innovació”, afegeix el xef Biarnés.
Arribem als postres amb un pastís Massini, dedicat a l’exitós tenor solista italià Angelo Massini; i el préssec Melba, una bola de gelat de vainilla acompanyada de préssec en almívar i salsa de gerds que el cuiner francès Auguste Escoffier va dissenyar per la seva enamorada Nellie Melba, exitosa cantant d’òpera australiana.
Després de gaudir en directe de la creació de cada recepta, la soprano Beatriz Jiménez, el tenor Albert Deprius i Ricardo Estrada al piano, amanien els plats amb les interpretacions de les àries que tenien relació amb la història d’aquests pecats culinaris.
Tot un menú degustació de cuina i lírica per llepar-se’n els dits… i les orelles, també.
El proper acte d’aquest cicle que relaciona la cuina amb diferents expressions artístiques serà el dimecres 19 d’abril: “Alimenta els sentits! Un viatge poètic pel pa, l’oli i el vi”, un conjunt de tastets i lectures per endinsar-se a través dels sentits en la descoberta de la tríada mediterrània.
El pa, l’oli i el vi esdevindran protagonistes a La Pedrera d’un reconegut sensorial únic guiat amb la col·laboració de l’actor Pep Planas. Podeu trobar més informació aquí.
Coralí Pagès
Núvol