23/3/2017 |
Les notes del Concert de Brandenburg núm. 3 i del Concert per a piano i orquestra BWV 1056, ambdues obres de Johann Sebastian Bach, així com la Música per a instruments de corda, percussió i celesta, Sz 106 de l’hongarès Béla Bartók conformen el programa d’aquest cap de setmana proposat per l’Orquestra Camera Musicae en la que és la sisena de les seves produccions pròpies de la temporada 2016-2017.
La formació de Tarragona presentarà dos concerts d’aquesta producció aquest dissabte, a les deu del vespre, al Teatre Auditori del Centre Cultural Infant Pere de L’Hospitalet de l’Infant (carrer de Ramon Berenguer IV, 2) i l’endemà diumenge, a les sis de la tarda, a la seu del centenari Foment Mataroní (carrer Nou, 11) de la capital del Maresme.
Amb aquesta producció, el fins ara principal director convidat de l’Orquestra Camera Musicae, Jordi Mora, dirà adéu a una residència artística desplegada al llarg de tres anys. Ho farà per donar pas a la feina que iniciarà a partir de la temporada vinent el també director barceloní Salvador Mas. Mora, que ja va dirigir un programa Bartók l’any passat amb l’OCM que es va poder escoltar al Palau de la Música Catalana, destaca l’evolució de la formació musical catalana així com ‘l’esplèndid moment artístic que mostra en l’actualitat, amb programes cada vegada més complexos abordats amb gran inspiració i recursos’, assegura.
El programa d’aquest cap de setmana compta igualment amb un segon alicient: escoltar el jove músic terrassenc Jordi Humet, pianista habitual de l’Orquestra i membre del Trio Pedrell, en el rol de solista en obres d’una gran complexitat.
Les properes cites musicals de l’OCM portaran el principal artista convidat de l’Orquestra, Lluís Claret, a fer un recital 100% Bach al Vendrell i al Palau de la Música Catalana, els dies 1 i 2 d’abril respectivament, i ja pels volts de Sant Jordi, l’Orquestra Camera Musicae dirigida pel seu titular, Tomàs Grau, proposarà al públic un dels plats forts de la temporada convidant la clarinetista alemanya Sabine Meyer, amb la qual interpretarà el Concert per a clarinet i orquestra de Mozart a Vila-seca, Tarragona, al Palau de la Música Catalana i a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid. Igualment destaca el concert extraordinari (únic concert a Catalunya) que l’Orquestra novament dirigida per Tomàs Grau farà al Teatre Fortuny de Reus el proper dimarts, 11 d’abril, al costat d’una de les violinistes més prestigioses del moment, la moldava Patricia Kopatchinskaja, amb la qual tocarà el Concert per a violí i orquestra, op. 47 de Jean Sibelius.
Apunt sobre el concert d’aquest cap de setmana
Més Bartók! Música per a corda, percussió i celesta
Tres temporades després d’iniciar la seva col·laboració estable amb l’Orquestra Camera Musicae en tant que principal director convidat, el barceloní Jordi Mora clou etapa amb una obra d’autèntica referència: Música per a corda, percussió i celesta, una de les peces clau del corpus compositiu de l’hongarès Béla Bartók, de qui l’OCM ja va programar l’any passat el seu Divertimento per a orquestra de cordes amb el mateix Mora com a director. La composició data de l’any 1936 i respon a un encàrrec destinat a festejar el desè aniversari de l’Orquestra de Cambra de Basilea.
Aquest concert, tanmateix, és una proposta de contrastos atès que la seva primera part apel·la a un altre nom propi de la música de tots els temps, Johann Sebastian Bach, i atorga un rol solístic destacat al pianista de l’Orquestra, el terrassenc Jordi Humet. Risc, per tant, en el programa i gaudi assegurat en la seva escolta.
JORDI MORA (Foto: Martí E. Berenguer)
Sobre Jordi Mora
Nascut a Barcelona, realitza els seus primers estudis musicals de piano i viola al Conservatori Superior de Música d’aquesta ciutat. A Alemanya es gradua a la Hochschule für Musik de Würzburg com oboista i, becat per l’estat de Baviera, es llicencia en Musicologia i Filosofia a la Universitat de Munic. Estudia direcció orquestral principalment amb Sergiu Celibidache, participant en nombroses classes magistrals de direcció a la Universitat de Mainz, a Munic amb la Münchner Philarmoniker, així com altres cursos arreu d‘Europa.
Ha estat director titular de l’Orquestra Nacional de Grècia i de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Com a director convidat dirigeix regularment arreu d’Europa, EUA i Amèrica del Sud, orquestres com la Simón Bolívar de Veneçuela, l’Orquestra Nacional d’Argentina, Filharmònica de Munic, Orquestra de la Ràdio i Televisió de Grècia, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional Catalunya, i Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, entre d’altres.
Realitza una àmplia tasca pedagògica, especialment a Espanya, Suïssa, Alemanya, Holanda i Argentina i actualment és el director de l’Orquestra Simfònica Segle XXI i de la Bruckner Akademie Orchester i l’any 2013 va ser nomenat principal director convidat de l’Orquestra Filharmònica del Líban.
JORDI HUMET (Foto: Martí E. Berenguer)
Sobre Jordi Humet
Pianista versàtil que es forma amb grans professors i escoles com l’ESMuC, Musikeon, Hochschule für Teather und Musik Felix Mendelssohn Bartholdy a Leipzig o Hochschule für Teather Musik und Medien de Hannover. Professors com Pierre Réach, Luca Chiantore o Markus Tomas li han deixat una forta empremta i han estat una font inesgotable d’inspiració per a la seva carrera.
L’interès per la música de cambra ha estat una constant en el seu desenvolupament artístic essent membre del Trio Pedrell amb el que han rebut guardons tant nacionals com internacionals, convertint-se en una de les formacions catalanes de més projecció del moment. La guia de Markus Becker durant dos anys de màster de música de cambra a Hannover i els consells i classes de professors com Vera Martínez, Abel Tomàs, Arnau Tomàs o Kennedy Moretti han estat determinants en la consolidació de la formació.
En el transcurs de la seva carrera ha rebut masterclass de pianistes com Miquel Farré, Edith Fisher, Josep Colom, Paul Badura Skoda, Joaquín Achúcarro, Anatoly Povzoun, D. Bashkirov, Eric Heidsieck, Piero Rattalino, Marta Gülyás, Leslie Howard, Frederic Rzewski o Luis Fernando Pérez.
Sobre l’OCM
L’Orquestra Camera Musicae (OCM) de Tarragona, fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda per part del públic atesa la seva tasca de divulgació de la música clàssica entre sectors molt diversos, fent especial atenció al públic melòman i jove.
Ha actuat en sales com l’Auditorio Nacional de Madrid, L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana i el Teatre Tarragona, entre d’altres. En aquests dos últims equipaments, l’Orquestra desplega les seves temporades estables de concerts de producció pròpia.
Des del seus inicis, Tomàs Grau n’és el director titular i artístic, i des de la temporada 2014-2015 Jordi Mora n’és el principal director convidat. El violoncel·lista Lluís Claret inicia durant la temporada 2016-2017 el rol d’artista resident que abans van exercir el pianista Albert Guinovart i el flautista Claudi Arimany. L’OCM va iniciar el seu projecte de residència a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell durant la temporada 2009-2010, vigent en l’actualitat.
L’Orquestra Camera Musicae ha col·laborat amb directors com Salvador Mas, Salvador Brotons, John Rutter, Manel Valdivieso, Josep Vila i Casañas i José Rafael Pascual Vilaplana; i solistes com Asier Polo, Judith Jáuregui, Massimo Spadano, Daniel Ligorio, Núria Rial, Àngel Òdena, Marta Infante o Elena Copons, entre d’altres.
Tot i realitzar la seva activitat principalment a Catalunya, l’OCM també actua de manera periòdica arreu de l’estat espanyol i ha realitzat una gira de concerts per diferents ciutats d’Alemanya, Txèquia i Suïssa. Ha enregistrat els discs Alba eterna (òpera d’Albert Guinovart), Tempesta esvaïda (recuperació patrimonial), De Catalunya al món, Un conte de Nadal i Mediterráneo.