El 7 de novembre del 1936, en plena Guerra Civil, s'estrenava al Teatre Nou de Barcelona la comèdia lírica Tempesta esvaïda, amb lletra de l'escriptora, traductora, autora teatral i activista cultural Carme Montoriol i Puig (Barcelona 1892-1966) i música del compositor Joaquim Serra (Peralada, 1907, Barcelona, 1957). L'obra, que va ser molt ben rebuda pel públic i va tenir un repartiment d'actrius i actors reconeguts com Josefina Bugatto, Emili Vendrell, Josep Llimona i Pere Font, és una “comèdia d'amors i amable” – així la descrivia Montoriol– que se centra en un conflicte amorós en un ambient mariner que podria evocar un poble de l'Empordà, terra amb la qual estaven molt vinculats els dos autors. És l'única de dos joves creadors que van veure truncades les seves carreres per la guerra.
Han hagut de passar vuitanta anys perquè Tempesta esvaïda hagi pogut veure de nou la llum. Tragèdies d'aquest país nostre. Primer s'ha recuperat en dos concerts, al juliol a Reus i a l'octubre a Manresa, i avui a les vuit del vespre s'en presenta, en un acte a l'auditori Josep Viader de Girona, un llibre disc amb el text de l'obra i l'enregistrament. El llibre disc conté la primera edició del text, a cura d'Anna Maria Velaz.
L'enregistrament, amb direcció de Diego Martin-Etxebarria i amb producció musical de Martí Ferrer, es va fer al juliol al Convent de les Arts d'Alcover amb una selecció de les millors veus catalanes del moment, com Roger Padullés, Elena Copons, Toni Marsol, Anna Alàs, Xavier Mendoza i Tànit Bono, el Cor Lieder Càmera i l'Orquestra Camera Musicae.
Amb el llibre disc de Tempesta esvaïda es presenta públicament el nou segell discogràfic Ficta, que fins ara s'havia donat a conèixer per publicar partitures, apostant, això sí, per la recuperació del patrimoni musical oblidat. En l'acte d'avui a Girona participaran la soprano Anna Alàs i el baríton Xavier Mendoza, amb Miquel Villalba al piano.