ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jonatan Carbó s’estrena a l’orgue Freixas-Vivó de Capellades

4/11/2016 |

 

Jonatan Carbó (1975) és professor d’orgue al Conservatori d’Igualada i membre de l’Associació Catalana de l’Orgue (ACO). Aquest diumenge 6 de novembre és l’artista convidat al Festival d’Orgue Capellades, on tocarà per primera vegada amb un programa que alternarà obres de clàssics com Bach i César Franck amb d’altres de compositors més contemporanis, com Jehan Alain, Maurice Duruflé o Arvo Pärt.

Jonatan Carbó, organista

Jonatan Carbó, organista

Coincidint amb el primer aniversari de l’orgue Freixas Vivó de l’església de Santa Maria de Capellades, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Capellades ha decidit impulsar el Festival d’Orgue amb la col·laboració dels Amics de l’Orgue de Capellades. Joanatan Carbó ha estat assajant aquest dies a Capellades amb l’orgue Freixas Vivó.

Diumenge Carbó començarà el concert amb Litanies, del compositor i organista francès Jehan Alain (1911-1940), un home que va morir al camp de batalla en plena Segona Guerra Mundial i que a França és venerat com un heroi. “Alain és un compositor molt rítmic”, em diu Jonatan Carbó. “Fa servir escales sui generis, amb una harmonia poc convencional. Imita la música oriental amb ritmes que no són simètrics”. Podeu escoltar una mostra de Litanies aquí:

Jonatan Carbó alternarà peces de Johann Sebastian Bach amb d’altres més contemporànies. Aquesta amplitud de repertori respon una mica a la voluntat d’explorar totes les possibilitats que ofereix l’orgue de Capellades. “Trobo necessari tocar Bach amb aquest orgue”, em diu Carbó. “Igual que Césasr Franck, un referent de l’orgue del segle XIX, que també hi havia de ser”.

“Són els primers concerts que es fan amb aquest orgue, que és relativament jove, i és interessant explorar el que es pot arribar a fer amb l’instrument”, diu Carbó. “El Freixas-Vivó no és un orgue barroc ni romàntic. És un orgue eclèctic on es pot tocar un repertori molt ampli. La mida de l’orgue és proporcionat a la mida de l’espai. El que és remarcable és que té 3 teclats manuals i això no ho trobem en els orgues de l’entorn. Sense anar més lluny els orgues més propers, el d’Igualada i el de Vilafranca, són de dos teclats”.

Carbó em confessa que l’acústica de l’església de Capellades és complicada perquè ressona molt i has de procurar que la sonoritat no quedi massa empastada. “Es tracta de trobar el tempo adequat perquè la ressonància respiri i la música no quedi com una bola”.

Carbó no pateix tant per les peces de Maurice Duruflé o Ärvo Part, que sonen bé en aquest orgue. D’Arvo Pärtb (1935) interpretarà la peça Annum per Annum, una partitura curiosa que arrenca amb tot l’orgue i que gradualment emprèn un gran descrescendo fins a fer audible el so de les tecles. La indicació de la partitura demana fins i tot que s’apagui el motor de l’orgue. Podeu escoltar aquesta composició aquí:

El programa que ha proposat Carbó fa capicua, perquè comença amb una obra d’Alain i es tancarà amb Preludi i fuga sobre el nom d’ALAIN, op. 7, de Maurice Duruflé (1902-1986). Aquí el compositor francès fa un homenatge al mestre Alain a partir del seu cognom, traduint les lletres en notes. “Les notes amb notació alemanya o anglesa són lletres i Duruflé juga amb això”, diu Carbó.

Una trajectòria brillant

Jonatan Carbó Casanellas va estudiar orgue al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb la professora Maria Nacy, obtenint el Títol Superior d’Orgue i els Premis d’Honor de Grau Mitjà i Superior. Posteriorment va realitzar estudis de postgrau sobre la música hispànica dels segles XVI a XVIII al Consejo Superior de Investigaciones Científicas de Barcelona amb la professora Montserrat Torrent. També ha ampliat la seva formació en nombrosos cursos d’especialització amb els professors Michael Radulescu, Daniel Roth, Matteo Imbruno, Andreas Liebig i Bernard Winsemius, entre d’altres. Ha ofert recitals en orgues d’arreu de Catalunya, Illes Balears, Espanya i França, destacant els orgues del Palau de la Música Catalana, la Catedral de Barcelona, Catedral de Girona, Basílica de Santa Maria de Maó, Catedral de Perpinyà, Basílica del Monestir de Montserrat, Església de Los Venerables de Sevilla. Ha realitzat un doble CD amb l’obra “El Llibre d’orgue de Santa Maria de Vilafranca del Penedès” del compositor Josep Soler Sardà, enregistrat al mateix orgue de Vilafranca. També ha estat enregistrat per l’emissora de ràdio Catalunya Música. Ha col.laborat amb moltes formacions vocals i instrumentals com el Cor Liedercàmera, Cor Vivaldi, l’Orquestra Terrassa 48 o l’Orquestra de Cambra del Garraf.
És professor d’orgue al Conservatori de Grau Mitjà “Mestre Joan Just i Bertran” d’Igualada i a l’Escola Municipal de Música “Pau Casals” del Vendrell.

Bernat Puigtobella
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet