29/9/2016 |
Coincidint amb el primer aniversari de l’orgue Freixas Vivó de l’església de Santa Maria de Capellades, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Capellades ha decidit impulsar el Festival d’Orgue amb la col·laboració dels Amics de l’Orgue de Capellades.
El concert inaugural del festival anirà a càrrec de la Coral Cantiga, acompanyada a l’orgue pel mestre David Malet, amb la Polifonia sacra de M. Duruflé i J.S.Bach. Serà aquest dissabte 1 d’octubre a les 21h.
El contingut d’aquest concert estarà centrat en la música del compositor francès Maurice Duruflé, una figura poc coneguda a casa nostra però de les més importants en l’àmbit compositiu francès. La música de Duruflé mostra una especial habilitat per mantenir la fluïdesa del cant gregorià, en una estructura propera a l’harmonia modal que ens acosta als orígens de la polifonia. Com a contrapunt es presentarà el motet de J.S. Bach Jesu, meine Freude.
La Coral Cantiga, fundada l’any 1961, inclou en el seu repertori obres a cappella i moltes de les grans obres simfònicocorals de totes les èpoques i estils, conjuntament amb agrupacions catalanes i estrangeres. Darrerament destaquen les col·laboracions amb Maria del Mar Bonet i amb Albert Guinovart, Feliu Gasull i el poeta Enric Casasses.
Es tracta d’un orgue excepcional, no només per les seves característiques tècniques i sonores, adaptades al lloc on ha estat situat, sinó també perquè conté uns registres especials. Per exemple un registre de “tenora”, per tal de poder interpretar peces catalanes com ara sardanes.
L’instrument, fabricat després de més de 12.000 hores de treball, està fet amb fusta de roure, d’olivera i de pi, i amb alguns tubs fets de diferents aliatges d’estany i plom. És vertical, d’una gran esveltesa de línies i amb la major part dels seus 1622 tubs sonors amagats darrere una gelosia de fusta.
Té tres teclats manuals i un altre de pedaler, les notes i registres funcionen amb transmissió mecànica i té 39 registres diferents; tot un enginy de la tècnica que permetrà acompanyar les celebracions litúrgiques i fer diversos concerts, alhora que augmentar la vida cultural i musical de la vila de Capellades.
Segons el regidor de Cultura, Àngel Soteras, «L’objectiu d’aquesta proposta és doble. D’una banda, volem donar a conèixer aquest instrument a través d’una programació variada. De l’altra, ampliem l’oferta cultural capelladina amb un nou al·licient, un instrument excepcional, que volem que sigui també un reclam -un més- per a què ens visiti i ens conegui més gent: els capelladins volem i hem de poder gaudir d’una programació cultural de qualitat i volem que aquesta programació sigui alhora un atractiu més per venir a Capellades».
El Festival es completarà amb tres concerts més. El diumenge 6 de novembre Jonatan Carbó portarà un registre totalment diferent, amb la presentació d’obres d’un estil més lluminós.
El Concert de Santa Cecília, el 20 de novembre tindrà com a protagonista Joan Casals. Al novembre farà just un any que es va estrenar l’orgue, amb un concert de Josep Freixas i Vivó, Josep Xaubet i Faura i Jordi Figueras i Carreras.
El darrer concert previst aquest 2016 serà el 18 de desembre, el Concert de Nadal, que acabarà amb l’estrena d’una peça inèdita del compositor capelladí Xavier Cassanyes.
Núvol