«A alguns els sembla recordar que Raphael va venir fa molts anys a Andorra, però a l’hemeroteca no hi consta res i, a més, el cantant assegura que és la primera vegada que ve a actuar», comentava ahir Josep Maria Escribano, que ha gestionat el concert que Raphael oferirà el 30 de setembre al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Caldrà fer cas a la memòria del cantant (Linares, 1943), que està il·lusionat de venir per primera vegada al país i en el marc de la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura. «Li ha fet gràcia, ho ha dit al seu entorn i ja ha mobilitzat tanta gent que vindran en dos autobusos», va revelar Escribano.
Raphael, del qual enguany es compleixen 50 anys del seu mític tema Yo soy aquel, tenia ganes de fer una gira en format simfònic repassant les cançons més populars. Després de tornar d’Amèrica del Sud, on triomfa, tenia previst finalitzar els concerts a finals d’estiu, però la proposta andorrana l’ha convençut i portarà el seu format simfònic el 30 de setembre.
El concert té un altre al·licient: l’orquestra simfònica que l’acompanyarà és l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra. L’ONCA, dirigida per Rubén Díez, el director que sempre acompanya Raphael, estarà formada per 61 músics (22 violins, vuit violes, sis violoncels, quatre contrabaixos, 17 vents, tres percussionistes i una arpa), amb Gerard Claret com a concertino. De fet, Claret ja ha mobilitzat els músics i ha programat els assajos per al recital.
La veu de Raphael és un referent de la música en llengua castellana, tant a Espanya com a Amèrica Llatina. L’altra veu convidada per la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura, però, és un referent a nivell mundial: la del tenor peruà Juan Diego Flórez (Lima, 1973). El cantant líric és considerat «el millor belcantista del món», va subratllar Escribano. Flórez, admirat per tenors de la talla de Plácido Domingo, té «unes facultats vocals insultants» i, a més, «se sap posar el públic a la butxaca».
Flórez és el cantant dels do de pit, la nota musical do4 quan és executada per un tenor emprant la veu de pit, i no la de falset. El do de pit és la nota més aguda que es pot fer servir en el repertori estàndard per a tenor. El tenor peruà l’interpreta amb mestria a l’ària Ah! mes amis, quel jour de fête!, de l’òpera La fille du régiment, de Gaetano Donizetti, que conté nou do de pit.
Tot i que el repertori de Flórez no s’ha tancat, Escribano va comentar que el tenor «cantarà àries d’òperes» però que «acostuma a fer bisos, guitarra en mà, de cançons populars del Perú». De fet, Flórez sempre ha destacat que ell prové del rock i del pop, ja que no va ser fins als 17 anys que va decidir ingressar en un conservatori i formar i explotar les seves extraordinàries facultats vocals.
Escribano també va destacar del tenor «les seves inquietuds socials i humanitàries». El cantant ha impulsat el moviment Sinfonía por el Perú, que forma musicalment joves socialment desfavorits per evitar que caiguin en les drogues o en la marginació. Flórez s’inspira en el moviment que José Antonio Abreu va impulsar a Veneçuela l’any 1975, i del qual va sorgir el prestigiós director d’orquestra Gustavo Dudamel.
Flórez actuarà el 15 de setembre al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, acompanyat per un pianista, l’italià Vincenzo Scalera. i també ha acceptat per l’oportunitat de venir a un país que desconeix que ostenta enguany la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura.
Entrades, el primer d’agost
Les entrades per als dos esdeveniments musicals de l’any es posaran a la venda l’1 d’agost a la pàgina web www.capitalcultural.ad i a l’Oficina de Turisme d’Andorra la Vella i al centre cultural la Llacuna. Les localitats del concert de Flórez tindran un preu de 45 a 60 euros, i les de Raphael, dels 40 als 50 euros, segons la ubicació a platea. Per al recital de Flórez, a més, se situaran unes 90 cadires a dalt de l’escenari, ja que ell i el pianista n’ocuparan una mínima part.
Tot i que el Centre de Congressos disposa d’un aforament de 900 localitats, per a cada concert només en sortiran a la venda unes 500, ja que la resta es destinaran a compromisos i a paquets per a empreses. Així que no s’encantin.