ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El 'Liceu a la fresca' porta l’òpera a l’espai públic

5/7/2016 |

 

'La bohème', de Puccini, es retransmetrà a 120 municipis catalans i a Menorca

El director general del Gran Teatre del Liceu, Roger Guasch, apel·la al seu passat com a enginyer químic per explicar per què el projecte Liceu a la fresca és un “catalitzador” de la penetració de l’òpera arreu del país. Com la llimona que “fa créixer” un refresc de cola, retransmetre La bohème a espais públics de 121 municipis catalans i de Menorca ha de servir per fer créixer l’interès per l’activitat operística. Si més no aquest és l’objectiu d’una proposta emmarcada dins de la iniciativa Liceu al territori, que va començar l’any passat gairebé com a prova pilot i que enguany agafa dimensions de rècord, tal com va explicar Guasch ahir al Liceu davant de representants de diferents municipis que uns minuts abans havien dibuixat el perímetre de Catalunya i Menorca a la platea del teatre, tal com es pot veure en la fotografia.

Aquest divendres hi ha funció de l’òpera La bohème de Puccini al Liceu a les 20 h. Vuit càmeres l’enregistraran i Televisió de Catalunya servirà les imatges a partir de les 22h perquè es pugui veure al canal 33 i a les pantalles instal·lades en 124 espais públics de 120 municipis de 36 comarques de Catalunya i de la població menorquina d’Alaior -com recorda Guasch, Menorca ha recuperat fa poc el senyal de TV3 i a Maó hi ha el teatre d’òpera més antic de l’Estat-. A Barcelona hi haurà pantalles a l’Arc de Triomf (amb presentació en directe a càrrec de Carolina Rosich i Jofre Font), al Palau Robert, a la plaça Salvador Seguí (davant de la Filmoteca) i al Centre Cívic Sant Martí. Totes les projeccions són gratuïtes, però per accedir a les cadires de l’Arc de Triomf cal reservar la invitació en diversos punts de la ciutat que es poden consultar a la web del Liceu. Això sí, les invitacions per al Palau Robert ja s’han exhaurit. El Liceu es fa càrrec de la producció dels espais barcelonins, i coprodueix la retransmissió amb la productora Jack Fébus i amb la col·laboració del canal Mezzo.

“Creiem que és una inversió”, diu Guasch, que considera que aquesta iniciativa és una manera de “crear afició” i fer que “el territori vingui al Liceu”. El cost del Liceu a la fresca, inclòs en el pressupost del teatre, és de 70.000 euros, dels quals 22.730 provenen del conveni signat amb els Amics del Liceu, que d’aquesta manera incentiven les donacions entre el públic de Catalunya. També hi col·laboren Endesa, com a patrocinador principal, i altres mecenes com La Caixa, Ferrovial i MRW. “És fruit de la col·laboració de la societat civil i les administracions públiques”, diu Guasch.

“Trencar barreres mentals”

“Volem acostar el Liceu i l’òpera als ciutadans i trencar barreres que són mentals, popularitzar l’òpera i que tothom passi almenys un cop pel Liceu. És un objectiu, potser una Ítaca”, assegura Guasch. Per a la directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann, la projecció de La bohème és “una oportunitat única per donar emocions d’òpera a un públic més ampli”. També assenyala que “l’òpera no és només per a experts i entesos, sinó per a tothom”.

Tanmateix, tant Guasch com Scheppelmann consideren que és millor entrar en l’univers operístic a través de La bohème, que dura unes dues hores i vint minuts, que amb una “obra de quatre hores i mitja”. Això sí, com assenyala la directora artística, la funció d’aquest divendres “ha de ser excel·lent, ha de funcionar al 150%”. “Sempre hem de donar el màxim”, afegeix la soprano italiana Eleonora Buratto, que interpreta el rol de Mimí a La bohème.

El Liceu a la fresca va tenir una prova pilot que va consistir a retransmetre La traviata en tretze poblacions. El salt quantitatiu certifica si més no l’interès per veure òpera en espais públics, tant de ciutats grans com Lleida i Girona i capitals de comarca com Granollers, Mataró, Tortosa, Puigcerdà i Solsona, com de pobles petits com Sant Martí Vell.

A més, el projecte Liceu al territori es va estendre durant els mesos d’abril i maig de l’any passat per onze poblacions, en què es van fer onze conferències que van aplegar 370 persones. El resultat, segons dades facilitades per Guasch, va ser que 330 persones van anar al Liceu a veure el muntatge de Carmen de Calixto Bieto. En la temporada 2015-2016, el Liceu al territori ha crescut: ha arribat a 31 poblacions, a les 22 conferències gratuïtes hi han assistit 1.370 persones, i tot plegat ha mobilitzat 1.874 persones que han assistit a una representació d’òpera al Liceu. Guasch insisteix que es tracta de crear afició “picant pedra”.

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet