Perfectament situats, dibuixant el perfil de Catalunya i la silueta de Menorca, 41 alcaldes, cinc tinents d’alcalde i 26 regidors de cultura de 77 municipis van ocupar el pati de butaques de platea del teatre per a una sessió fotogràfica de presentació del programa del Liceu a la fresca. No és la primera vegada que es retransmet una òpera en un espai obert, el Liceu ho ha fet diversos anys, però sí que és la més ambiciosa perquè abasta 121 municipis de Catalunya i Alaior, a Menorca. Serà una òpera molt popular, La Bohème, de Giacomo Puccini, que podran veure unes 100.000 persones en places, passejos i carrers de Catalunya. TV3 col·labora amb el projecte cedint el senyal a tots els municipis i l’emetrà pel Canal33.
La funció d’aquest divendres de La Bohème, l’última d’aquest títol, serà retransmesa en directe, encara que s’emetrà a les deu de la nit, dues hores més tard del seu inici per solucionar l’entreacte de l’òpera. “Si l’any passat, amb 13 municipis, La Traviata va ser vista per 10.000 persones, aquest any creiem que es podrà multiplicar per 10”, explicava el director general del Liceu, Roger Guasch en una acurada presentació de la iniciativa que incloïa una visita a la part més desconeguda del teatre, aquella que precisament el fa funcionar, per als alcaldes i regidors dels municipis que s’han apuntat al Liceu a la fresca.
A Barcelona, s’instal·laran pantalles en quatre ubicacions diferents: la plaça de Salvador Seguí, al Raval; al Palau Robert, Arc de Triomf i al Centre Cívic Sant Martí. Tots els municipis que s’han apuntat a la iniciativa han signat un conveni amb el Liceu pel qual el teatre assumeix part del cost de la coproducció –entorn dels 60.000 euros– i cada ajuntament el dels projectors necessaris i les cadires per al públic. A Barcelona, el Liceu assumeix, també, el cost de la infraestructura, d’uns 70.000 euros. La coproducció és del mateix teatre amb la productora Jack Fébus i Mezzo. Aquesta vegada, s’utilitzaran vuit càmeres i una més, amb 360 graus de visió, que es provarà per primera vegada –però no s’emetrà– per obtenir una visió única de tot el que estigui passant a l’escenari.
Més enllà de la iniciativa estiuenca, els gestors del teatre volen afermar el projecte El Liceu al territori que ha posat en pràctica durant la temporada que conclou aquest mes amb un objectiu: acostar l’òpera al públic. Especialment el qui creu que la lírica és una cosa només de l’elit: “L’òpera és per a tothom perquè la música és emoció i les emocions són de tots”, resumia la directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann. Per acostar l’òpera fora de Barcelona, el Liceu ha organitzat conferències gratuïtes sobre el títol d’òpera escollit en cada ocasió –com les de Verdi Nabucco i Otello, o I Capuleti e i Montecchi, de Bellini– en 31 poblacions de Catalunya: Arenys de Mar, Tremp, Taradell, Sentmenat, Terres de l’Ebre i Vilafranca del Penedès, entre altres.
A aquestes conferències, hi van assistir 1.370 persones i 1.874 es van desplaçar al Liceu per veure algunes de les funcions. Ho van fer a un preu mitjà d’uns 70 euros, ja que el Liceu va aplicar un descompte mitjà del 36% sobre el preu de les entrades. Són els municipis els qui organitzen el trasllat fins a Barcelona, sovint en autocar. “A mi ja m’agradaria que passés com amb el Barça i arribessin autocars i més autocars per assistir a l’òpera”, ironitzava Guasch.
La Bohème, l’òpera de Puccini que es retransmetrà el divendres, compleix a la perfecció amb l’exemple d’una obra entenedora per tothom perquè la seva trama és la història d’un amor –tràgic, però amor– en el París més bohemi dels artistes del segle XIX. La soprano italiana Eleonora Buratto, que interpreta Mimi de La Bohème, feia broma, en la presentació del Liceu a la fresca, dient que quan comença la funció s’oblida del públic que té al davant: “Els nervis hi són al principi, després, ja no”. Millor, perquè a més de les 2000 persones que físicament seran al Liceu, n’hi haurà desenes de milers que la veuran a les places o a través del Canal33.