ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música antiga al Gran Nord

23/6/2016 |

 

 

 

El Festival de Música Antiga dels Pirineus, el FeMAP, arrencarà el proper divendres 1 de juliol la sisena edició a La Seu d’Urgell amb Les quatre estacions de Vivaldi. Josep M. Dutrèn, director del festival, proposa un programa ambiciós tant pel que fa al nombre de municipis que abraça com al nivell artístic de les formacions musicals. Amb 43 actuacions, que transcorreran arreu del Pirineu de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord, el FeMAP ja és el festival de música antiga més gran d’Europa.

Inegal Consort presenta el concert 'Viatge pel Barroc Europeu'

Inegal Consort presenta el concert ‘Viatge pel Barroc Europeu’ al FeMAP

Des de la primera edició, l’any 2011, en què hi van participar 10 municipis, s’han multiplicat pràcticament per tres les localitats que acullen aquesta proposta de música antiga d’alt nivell. En aquesta edició s’afegeixen al FeMAP el municipis de Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Riner, Llívia i Organyà. De l’1 de juliol i fins al 27 d’agost es podran escoltar 17 formacions musicals diferents provinents de Catalunya, Galícia, Andalusia, Madrid, País Valencià, Euskadi, Itàlia i França.

Dues produccions pròpies

La Seu d’Urgell acollirà la inauguració del FeMAP amb una producció pròpia que es podrà escoltar al Claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell. El tret de sortida serà amb una de les obres més populars del repertori barroc, Les Quatre Estacions d’Antonio Vivaldi. La producció s’ha encarregat al violinista de Mollerussa Joan Espina. Els concerts inaugurals tindran lloc a la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Berga els dies 1, 2 i 3 de juliol respectivament. La col·lecció dels quatre concerts per a violí, cordes i continu era una assignatura pendent del festival.

La segona producció pròpia és el concert titulat Les músiques del Baró de Maldà, a càrrec del Qvixote Quartet i l’actor Carles Canut, que es podran sentir a Tremp i la Vall de Boí els dies 7 i 8 d’agost. L’actor de Gerri de la Sal interpretarà el baró de Maldà, que va escriure un dietari en què retratava la Barcelona canviant del segle XVIII i els seus viatges, sempre amb molt sentit de l’humor.

Entre els grups programats hi ha uns quants conjunts del país, com ara la Capella de Ministrers, Harmonia del Parnàs, Barcelona Ars Nova, Música Reservata de Barcelona o l’Acadèmia 1750. Segons Josep M. Dutrèn, “el 80% del pressupost del FeMAP prové de l’administració i per tant el festival té una vocació pública. Fem una aposta pels conjunts del país, que sempre representen més de la meitat de la programació del festival. Ho paguen els ciutadans de Catalunya i hem de contribuir al nostre repertori i a donar feina als músics del país, als quals contractem per fer tres concerts. Gràcies a la peculiaritat del festival, que s’estén al llarg dels Pirineus, en una extensió de 300 quilòmetres de punta a punta, podem repetir els concerts tres dies consecutius en llocs prou distants, sovint separats per ports de muntanya.

Barcelona Ars Nova ofereix els 'Vespres de la mare de Déu'

Barcelona Ars Nova ofereix els ‘Vespres de la mare de Déu’

D’arreu d’Europa

L’estiu de l’any passat un grup de quaranta polonesos van decidir passar les vacances als Pirineus. Abans del viatge el seu touroperador va demanar quines activitats culturals es podien fer a primers de juliol al nord de Catalunya. Va trobar normalíssim que el festival FeMAP s’inaugurés amb un concert del Quartet Casals a La Seu d’Urgell i hi va apuntar els seus clients. De fet, podem dir que des de fa uns quants anys és una cosa normalíssima, però no sempre ha estat així. L’anècdota revela la vocació d’un festival que pretén ser un reclam turístic i un generador de riquesa a partir de la cultura. El festival ofereix packs turístics, que permeten comprar entrades i reservar hotel en una sola transacció.

“Quan parlem de Pirineu sovint només pensem en esquí, en esport, però el Pirineu també és cultura i el FeMAP vol arribar a aquelles persones que programen les seves vacances en funció de l’oferta cultural, i van a un lloc concret perquè hi ha un festival que els agrada”, diu Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i diputat de cultura de la Diputació de Girona.

Vocació social

La novetat més destacada d’aquesta sisena edició és el programa FeMAP Social, que consisteix en 15 concerts fets a domicili en diferents centres amb col·lectius en risc d’exclusió social (discapacitat, salut mental, disminució, tercera edat, vídues en soledat, etc.), 7 tallers preparatoris amb col·lectius que tenen la possibilitat de desplaçar-se i assistir als concerts convencionals de forma inclusiva i un taller per a un col·lectiu que farà les seves colònies a la Vall de Boí.

Els 15 concerts a domicilis seran duts a terme per alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus, un centre creat aquest curs a partir de les escoles de música de la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Berga, l’únic conservatori de música que hi ha per damunt de l’eix central.

Podeu consultar tota la programació al web del FeMAP.

Bernat Puigtobella
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet