ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Sisena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus amb lideratge català

18/6/2016 |

 

 

Harmonia del Parnàs

Harmonia del Parnàs

El Festival de Música Antiga dels Pirineus encara la sisena edició amb 28 municipis participant-hi activament i un total de 43 concerts, trets que el situen com el més gran festival de música antiga a Europa. Enguany aplega grups musicals d’Espanya, Itàlia i França i ofereix, a més dels concerts, activitats complementàries, com un curs de divulgació i un altre de perfeccionament per a músics, a més de tallers i concerts de caràcter social.

El Festival, que celebra gran part dels concerts en espais petits, com ara claustres o esglésies de les poblacions pirinenques associades, des de Bossòst a Sant Joan de les Abadesses, aposta per la producció de concerts amb músics del país. Així doncs, enguany s’inaugura a la Seu d’Urgell amb una producció pròpia liderada pel violinista lleidatà Joan Espina i un conjunt de músics locals, que interpretaran Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi. Aquesta formació oferirà tres concerts, els dies 1, 2 i 3 de juliol, a la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Berga. Precisament aquestes tres poblacions són les impulsores del nou Conservatori de Música dels Pirineus, que enguany ha començat a funcionar i del qual ha sorgit la formació musical que s’encarregarà de les activitats del FeMAP social. Aquest programa, d’intervenció socioeducativa, pretén apropar la música a tots els sectors de la població, especialment aquelles persones que tenen més dificultats per accedir a la cultura. Així doncs, el quartet creat amb quatre músics del nou conservatori dels Pirineus oferirà un programa amb obres de compositors barrocs i clàssics, de Lully a Mozart, passant per Vivaldi o Händel, que voltarà per diferents residències per a gent gran i per a gent amb discapacitats del Pirineu. A més, en el programa FeMAP social alguns dels concerts tindran un taller explicatiu previ, per facilitar l’accés al circuit habitual de concerts a sectors amb risc d’exclusió social.

Joan Espina

Joan Espina

Amb una àmplia participació de grups catalans, el FeMAP es posiciona com un dels festivals que dóna més suport al talent local, amb 25 de 40 concerts interpretats per músics de la terra. El Festival, que té un pressupost al voltant dels 400.000 euros, rep un 80% de finançament públic, amb el lideratge dels municipis participants (en aquesta edició són 28), seguit de la Generalitat de Catalunya i tres de les diputacions de Catalunya (Barcelona, Girona i Lleida), tot convertint-se en l’únic festival amb l’aportació de fins a tres diputacions. La vocació pública del Festival el porta a establir complicitats amb el teixit local i, així, promoure també el vessant turístic i econòmic de la zona. Es busca, sens dubte, atreure públic al Pirineu, tant pel seu atractiu cultural com natural.

Juan de la Rubia i Musica Reservata de Barcelona

Juan de la Rubia i Musica Reservata de Barcelona

Enguany són dues les noves produccions pròpies del FeMAP. La primera és el concert de Les quatre estacions de Vivaldi, liderat per Joan Espina; la segona és el programa entorn del baró de Maldà, amb el Qvixote Quartet i la participació de Carles Canut. A més, al llarg del Festival participaran nombrosos grups i solistes del país, com Antoni Madueño, Harmonia del Parnàs i Marian Rosa Montagut, Barcelona Ars Nova i Mireia Barrera, Musica Reservata de Barcelona amb Juan de la Rubia a l’orgue positiu, Raquel Andueza i Jesús Fernández Baena, l’Ensemble O Vos Omnes i Xavier Pastrana, l’Acadèmia 1750, Rafael Ruibérriz i Alfonso Sebastián i La Ritirata, mentre que La Companyia Musical oferirà un programa inèdit, fruit de les investigacions musicològiques i la recerca patrimonial de Bernat Cabré: una mostra variada i extensiva de la música del Barroc a Catalunya, des de Pere Riquet fins a Francesc Valls.

Carles Magraner

Carles Magraner

L’Acadèmia del FeMAP, amb el prestigiós violinista i gran coneixedor de la interpretació historicista Hiro Kurosaki, oferirà una visió àmplia dels estils musicals de l’època barroca, des de Händel a Rebel, passant per Purcell. També hi actuarà la Capella de Ministrers, que dirigeix Carles Magraner, amb un programa entorn de la figura de Ramon Llull.

Les formacions Il Coro d’Arcadia i María Cristina Kiehr, sota la direcció d’Alessandro Ciccolini, oferiran un viatge per Nàpols i Venècia a través de les cantates per a soprano, violí i baix continu d’Alessandro Scarlatti i Antonio Vivaldi, mentre que el grup Gli Incogniti oferirà obres de Purcell i Matteis.

María Cristina Kiehr i Il Coro d’Arcadia

María Cristina Kiehr i Il Coro d’Arcadia

Cal sumar a aquestes propostes musicals, altres activitats complementàries, com el Gastrofilm, que proposa maridar documentals musicals amb productes artesanals de la zona; el curs d’estiu de la Universitat de Lleida, del 20 al 22 de juliol, titulat El So de Venècia: les Músiques de la Sereníssima, de Monteverdi a Vivaldi; les visites guiades al patrimoni arquitectònic de la zona o el concurs d’aparadors, en què s’impliquen els negocis locals de les poblacions que acullen el Festival.

Enguany les 28 poblacions on té lloc el FeMAP pertanyen a les comarques de l’Alt Urgell (la Seu d’Urgell, Organyà i Estamariu), Alta Ribagorça (Vall de Boí i Vilaller), Berguedà (Berga, Avià, Bagà i Guardiola de Berguedà), Cerdanya (Puigcerdà, Llívia i Alp), Pallars Jussà (la Pobla de Segur, Tremp, Salàs de Pallars i la Torre de Capdella), Pallars Sobirà (Esterri d’Àneu, Espot, Alt Àneu i Sort), Ripollès (Ripoll i Sant Joan de les Abadesses) i Solsonès (Riner), Era Val d’Aran (Bossòst), Andorra (Ordino, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella) i Alta Cerdanya (la Guingueta d’Ix). Més informació i venda d’entrades: www.femap.cat


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet