Els joves del cor han treballat la mobilitat del cos a l'estudi de Comediants a Canet de Mar
Un dels contes més ambivalents dels germans Grimm és Hansel i Gretel. D'una banda, la joia que representa trobar el cel dels infants: una casa feta amb xocolata i llaminadures, i de l'altra, la desesperació de sentir-se perduts en un bosc i la por provocada per una bruixa que se'ls vol cruspir. A finals del segle XIX aquest relat va ser convertit en una òpera pel compositor Engelberg Humperdinck. El poeta Joan Maragall en va fer una adaptació al català l'any 1901 amb el títol de Ton i Guida. El mateix any es va estrenar al Liceu.
Diumenge vinent, Hansel i Gretel es tornarà a representar al Palau de la Música pel Cor Infantil de l'Orfeó Català (Sala de Concerts, 18 h), però en una presentació reduïda feta per Albert Romaní i en una versió escènica de Comediants.
L'obra ha estat treballada pel cor i per Comediants a Canet de Mar, on el grup teatral ha intentat que els infants i joves aprenguessin a utilitzar tot el cos mentre canten. Per la directora del cor, Glòria Coma, aquest és un dels objectius didàctics amb el treball amb els nois i noies. “Es canta molt millor si et mous bé. Intentem incorporar tot el que és l'expressió del moviment i la dansa. Si dalt de l'escenari et mous bé, guanyes llibertat i per tant es produeix un creixement individual.”
El didactisme d'aquesta experiència ha engrescat tots els implicats. El director convidat, Josep Vila, explica: “Quan dirigeixo un cor, el primer que busco és l'excel·lència, però quan treballes amb infants i adolescents has d'afrontar el repte de la didàctica. Han d'aprendre perquè són la pedrera de l'Orfeó i d'altres formacions.” També és del mateix parer el director escènic Jaume Bernadet, membre de Comediants: “Els joves tenen una virtut que és l'espontaneïtat, que aporta noves coses a l'escenari.”
De moment, la representació només serà d'una única funció, tot i que no es deixa de banda promoure'n de noves. Sobre l'escenari hi haurà 55 cantaires d'entre 11 i 16 anys que seran acompanyats musicalment per l'Orquestra de Cambra de Granollers.
El paper de la bruixa l'interpreta Margarida Codina; el de Hansel, Alba Valdivieso i Txell Sánchez, i el de Gretel, Sira Sadurní i Marina Messeguer. La casa de xocolata s'inspira en la casa del guarda del parc Güell. Al seu torn, Gaudí s'havia inspirat en Hansel i Gretel.