16/4/2016 |
XAVIER CERVANTES Barcelona Lang Lang inaugurarà el festival empordanès el 7 de juliol
“Com volem viure el 30è aniversari? De manera natural i senzilla, i amb la fidelitat dels artistes que ens han acompanyat”, va dir ahir el director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, durant una roda de premsa al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu. El festival començarà el 7 de juliol amb el pianista xinès Lang Lang, amb el programa de la gira que va passar al febrer per L’Audiori, i acabarà el 18 d’agost amb el concert del grup britànic Simply Red, que també compleix tres dècades de vida.
D’acord amb l’excepcionalitat d’aquesta edició, el pressupost creix dels 3,6 milions de l’any passat als 4,2 milions d’aquest. L’aportació de les administracions públiques representarà “entre un 6% i 7%” del pressupost, “el mateix percentatge” que el 2015, segons explica Aguilà. “És una iniciativa privada amb vocació pública que vol servir l’interès general”, diu el conseller de Cultura, Santi Vila, que recorda que aquest any la Generalitat ha concedit una Creu de Sant Jordi al festival.
Tota la programació està dedicada a la celebració de l’aniversari. Tanmateix, hi haurà una cita especial el 15 de juliol: una gala lírica a l’Auditori del Castell de Peralada amb les sopranos Sondra Radvanovsky i Eva-Maria Westbroek, els barítons Carlos Álvarez i Leo Nucci i el tenor Marcelo Álvarez. “Són grans veus vinculades al festival”, diu Aguilà sobre els protagonistes d’una vetllada en què estaran acompanyats per l’OBC sota la batuta del jove director italià Daniele Rustioni i amb direcció escènica de Ruggero Raimondi.
Com és habitual, les veus manaran a Peralada. Iréne Theorin, la magnífica soprano sueca que va enlluernar al Capvespre dels déus al Liceu, cantarà el rol protagonista a Turandot, l’òpera de Puccini que es representarà els dies 6 i 8 d’agost. Es tracta d’una producció del festival amb direcció escènica de Mario Gas, escenografia de Paco Azorín i direcció musical de Giampaolo Bisanti. Acompanyaran Theorin, Roberto Aronica i Maria Katzarava.
També destacaran les veus a l’església del Carme, on hi haurà recitals d’Olga Peretiatko, Bryan Hymel, Anita Rachvelishvili i Xavier Sabata. L’església acollirà també una vetllada amb Albert Guinovart, el tenor Antoni Comas i la soprano i artista resident del festival, Sara Blanch; en el programa, estrenes de Guinovart i Alberto García Demestres. Aquest any no hi haurà cap estrena d’òpera contemporània al festival, però sí una proposta nova al claustre: la producció de butxaca Combattimento, un concert escenificat dedicat a Monteverdi, amb direcció escènica de Joan Anton Rechi, direcció musical de Fausto Nardi i interpretació de Vespres d’Arnadí i Sara Blanch, entre d’altres. “Ens avancem a l’any Monteverdi”, diu Aguilà recordant que el 2015 es commemorarà el 450è aniversari del naixement del compositor italià.
La dansa és un altre puntal de Peralada, que aquest any programa la companyia jove d’Alvin Ailey i una gala de Roberto Bolle, estrella del ballet de la Scala de Milà i de l’American Ballet Theatre, que vindrà amb companys d’altres ballets.
“Nits d’estiu per ballar”
El cartell de Peralada es completa amb el que Aguilà descriu com “nits d’estiu per ballar”. És a dir, concerts de música moderna entre els quals hi haurà els de Pink Martini, Seal, La Unión i The Original Blues Brothers Band. També tindrà espai el jazz de Diana Krall i el minimalisme d’Ezio Bosso. A més, Joan Manuel Serrat, Ana Belén, Víctor Manuel i Miguel Ríos tornaran a Peralada amb l’espectacle conjunt El gusto es nuestro, reedició del que van fer fa vint anys. Aquest concert i el de Simply Red són els que tenen les entrades més cares del festival: de 90 a 260 euros. Les de Turandot costen de 60 a 190 euros, i les de la gala lírica, de 85 a 220 euros.
XAVIER CERVANTES
Ara