Simon Halsey s'incorpora com a director dels cors de l'Orfeó Català, que farà 125 anys el 2017
De Beethoven s'ha programat, com qui no vol la cosa, la integral de les simfonies: són cinc concerts en quatre dies consecutius, tota una marató que assumirà Gustavo Dudamel al capdavant de l'Orquestra Simón Bolívar. “Ha estat una proposta seva perquè considera Beethoven un alliberador de la causa musical, igual que Bolívar va ser-ho de Veneçuela”, explicava ahir Víctor García de Gomar, director artístic adjunt del Palau. Més Beethoven amb el Trio Ludwig, que afrontarà la primera de les dues sessions dedicades a la integral de les sonates per a violí i piano del compositor de Bonn, mentre que es presentaran dues de les tres sessions dedicades a les sonates per a violí i piano a càrrec de Leonidas Kavakos i Enrico Pace. També, com un homenatge a Beethoven, s'estrenarà l'espectacle educatiu Big Bang Beethoven.
En el capítol de Monteverdi, de qui es commemoraran els 450 anys del naixement el 2017, Sir Eliot Gardiner tornarà per dirigir Il ritorno d'Ulisse in patria; “és la primera vegada que es podrà escoltar a la ciutat la versió completa d'aquesta òpera”, va apuntar Joan Oller, director del Palau. “Té al cap fer també les altres en temporades vinents”.
Un altre dels directors amb més projecció internacional que integra els “projectes de llarg recorregut” del Palau és René Jacobs, que dirigirà la Passió segons Sant Mateu, de Bach, mentre que Benjamin Alard torna per interpretar L'art de la fuga, dins el cicle Johann Sebastian Bach. Jacobs també proposarà un Così fan tutte, de Mozart, i William Christie, el Messies de Händel.
Dins el cicle Palau Grans Veus tindrem artistes fidels com ara Philippe Jaroussky, Cecilia Bartoli, Bejun Mehta i Juan Diego Flórez. “Sabem que estarà tres temporades sense cantar al Liceu, i volíem aprofitar per donar-li un espai perquè el rei dels tenors vingui a oferir-nos aquests anys uns recitals”, explica Garcia. Al Palau Piano vindrà Grigory Sokolov, András Schiff, Josep M. Colom i Yuja Wang. A banda dels noms consolidats, també es donaran a conèixer nous talents, com són el llaütista Thomas Dunford i, dins el programa Rising Stars, el clarinetista Horacio Ferreira i el violoncel·lista Edgar Moreau, entre d'altres. En l'àmbit de la creació catalana, s'estrenarà Fiat Lux de Guinjoan.
Nou director de l'Orfeó
Ahir va ser presentat oficialment Simon Halsey, el nou director artístic dels cors de l'Orfeó Català i assessor artístic del Palau. Halsey, que començarà a treballar amb els cors el mes de setembre, va explicar que li agraden tots i cadascun dels set programes que dirigirà: “Els meus gustos són molt amples, i m'agrada des de la música renaixentista fins a la contemporània, però el que m'agradaria és convertir el Palau en un centre que impulsi la creació i el nou repertori.” Va advertir, a més, que vol establir una “col·laboració estratègica” amb la London Symphony Orchestra, el cor de la qual ha dirigit durant els darrers cinc anys.
El pressupost de la temporada, amb també la presència de Raimon, que oferirà fins a 13 concerts el maig de l'any vinent, és de 2,6 milions d'euros. Els descomptes per a joves s'amplia fins als 35 anys i s'implementa un sistema nou de preus per als concerts de Rising Stars: en aquest cas, es pagarà segons la satisfacció de l'espectador.
També es posa en marxa una Escola de l'Oient, que aplega tota la tasca pedagògica i de sensibilització. Simon Halsey proposa dues activitats: un assaig obert, el 22 de setembre, i una invitació per cantar amb el cor (5 de novembre), per animar la ciutadania a presentar-se a les audicions amb vista a incorporar nous cantaries al cor. Es produeix el cas, a més, que el 2017 l'Orfeó Català complirà 125 anys. Les entrades per al públic en general es posaran a la venda el 31 de maig.