Foto: Orquestra Simfònica del Vallès |
El Palau de la Música Catalana acull aquest dissabte 2 d’abril un concert de la gira que l’Orquestra Simfònica del Vallès, capitanejada pel director Xavier Puig, ha realitzat per tot Catalunya durant les últimes setmanes, presentant, ni més ni menys, la Passió segons Sant Mateu, de J.S. Bach.
Es tracta del punt culminant d’un projecte que ha involucrat no només a l’orquestra, sinó també a un bon nombre d’agrupacions corals i cantaires del país. Com el mateix Xavier Puig explica a Barcelona Clàssica, l’obra s’ha treballat de forma que la música de Bach pugui sentir-se més propera que mai.“El que intentem és respectar la vivència dels feligresos de l’època del compositor”, afirma Puig.
D’aquesta forma, la Passió es podrà sentir parcialment en català, ja que les corals han estat traduïdes. Així mateix, els recitatius de l’Evangelista, en lloc d’estar cantats en alemany, els declamarà un actor, també en català. Les àries dels solistes es mantenen en la llengua de Bach, però abans de cada peça s’hi realitza un petit resum del seu significat.
El format s’inspira en una experiència de fa tres anys de l’OSV amb la Passió segons Sant Joan, també dirigida per Xavier Puig: “En aquell cas vam utilitzar una traducció memorable de l’Orfeó Català del 1921 i vam descobrir el format ajudava a què la música fos més propera”, explica.
Aquesta versió de la Passió també resulta impactant per l’alta quantitat de veus: al Palau de la Música hi participaran 500 cantaires, tots de corals catalanes de nivell mitjà-alt. “Hem aprofitat el teixit associatiu al voltant de la música coral a Catalunya”, afirma Xavier Puig. De fet, la gira ha portat l’obra a diversos punts de Catalunya per a permetre a les diferents corals interpretar-la a escenaris propers. Al Palau de la Música, l’objectiu és aplegar, per una vegada, a tots els participants.
Com explica Xavier Puig, la iniciativa de l’OSV d’oferir cada any una gira amb una obra oberta a la participació de corals amateurs ja ha esdevingut una tradició: “Portem ja uns quants anys i s’ha volgut institucionalitzar; d’aquesta manera, les corals poden fer obres emblemàtiques amb una orquestra professional i en condicions que, d’altres maneres, no podrien tenir”.
La principal dificultat que afronta una producció així és la preparació d’una obra complexa amb cantaires de diversos nivells i repartits arreu del territori. Xavier Puig explica que aquesta condició requereix un esforç extra: “Tot està molt pautat i amb indicacions molt precises perquè els directors de les corals, els quals realitzen una feina indispensable per a aquest projecte, puguin treballar l’obra. A més, hi ha sessions compartides organitzades per demarcacions i finalment, els cantaires han de venir a Sabadell pels assajos finals amb l’orquestra”.
Entre les corals participants en els diversos concerts de la gira, hi figuren una quinzena de cors i cors infantils d’arreu Catalunya. A més, ArsinNova Cor de Cambra i el Cor de Cambra Anton Bruckner han participat en tots els concerts. Pel que fa a la nòmina de solistes, s’han combinat dos repartiments, “un de gent més consolidada i un altre de joves amb projecció”, segons descriu Xavier Puig. Al Palau de la Música, les àries les interpretaran la soprano Sara Blanch, la mezzo Eulàlia Fantova, el tenor Carles Prat i el baríton Joan Garcia Gomà.