La història de l’entitat més antiga del poble
16/4/2004 |
El cor Lo Pom de Flors va ser fundat per un grup d’amics el 1881. En aquells temps Sant Just Desvern amb prou feines arribava als 1.000 veïns. L’únic precedent documentat al nostre poble és el de la societat coral La Lira, fundada el primer de gener del 1861. El primer local social del Cor va ser el Colomar del carrer Badó, i l’activitat principal del grup es basava en la cantada de caramelles i en els concerts de la Festa Major.
El cor es va crear sota l’auspici d’Anselm Clavé, un personatge barceloní del segle XIX que, a més a més de ser músic, va cultivar un munt d’àmbits culturals i polítics. Influenciat pel Socialisme Utòpic, Clavé va crear els cors a fi treure els homes de les tavernes i culturitzar-los mitjançant el cant. Però l’activitat dels cors anava més enllà del pur esbarjo. El caire de societat potenciava la conscienciació social. Un exemple és que les quotes de socis solien anar a parar a caixes de resistència, d’on sortia el finançament de les vagues dels obrers.
L’activitat del cor Lo Pom de Flors ha estat aturada en diverses ocasions. La primera va ser durant la dictadura de Primo de Rivera. Va tornar a reprendre l’activitat el 1931 amb la República. El 1937, a causa de la guerra civil i la posterior repressió cultural dels signes d’identitat catalana de la posguerra, va haver de parar de nou. El 1947 tornaria a funcionar, integrat ara com a secció dins la societat de l’Ateneu de Sant Just, que havia estat constituïda el 1918.
És de destacar que el cor Lo Pom de Flors mantingui una salut esplèndida tot i ser l’entitat més antiga del poble. A Catalunya ja no en queden gaires, de cors. Tradicionalment es caracteritzaven per estar formats exclusivament per veus d’homes. Aquesta és la distinció fonamental entre un cor i un orfeó, que és una coral de veus mixtes. Tot i així hi ha grups mixtes que es fan anomenar “cor”, i molts cors s’han acabat convertint en orfeons per falta de personal masculí. Fins i tot la Federació de Corals Clavé actualment acull tant cors com orfeons. Els orfeons no solen ser tan antics com els cors, ja que fins ben entrat el segle XX no va estar ben vist que les dones sortissin gaire de casa.
L’antiguitat i la tradició del cor santjustenc li permet cultivar un repertori musical molt variat cronològicament, des de cançons tradicionals centenàries com La Font del Roure, fins a d’altres de modernes, com ara El Vent d’en Raimon. Els gèneres que solen cantar són la sardana, l’havanera, el valset, la cançó marinera i la cançó de taverna.
El grup, en la seva llarga història, ha actuat arreu de Catalunya, País Valencià, Euskadi i Catalunya Nord, en escenaris tan destacats com el Palau de la Música, el Saló Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (l’any 1999, en motiu de l’any Clavé) i recentment al Gran Teatre del Liceu, en motiu del concert proorgue de la parròquia.
L’any 2006 el cor celebrarà el seu 125è aniversari i ja prepara un any ple de celebracions. La seva voluntat és que les festes incloguin tota la població de Sant Just. Entre els actes més destacats del projecte que prepara hi figuren unes caramelles amb vestits d’època; un concert amb orquestra; un romiatge a Montserrat, si pot ser coincidint amb la parròquia; i un viatge que, a causa de l’adscripció a la cultura catalana de la tradició Clavé, es vol que sigui a un racó dels Països Catalans: l’Alguer.
El cor convida a tots els santjustencs a formar-ne part, assaja tots els divendres a les nou del vespre a l’Ateneu i tothom que vulgui fer música amb la seva veu hi serà benvingut. En l’actualitat està format per 45 cantaires, però va arribar al centenar al 1949, un nombre màgic que els seus membres anhelen tornar a assolir.
Vilaweb Sant Just Desvern