ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Tecnologia que canvia la manera d’escoltar la clàssica

27/12/2015 |

 

Un equip de recerca en Tecnologia Musical (MTG) de la UPF presenta el projecte europeu PHENICX, coordinat per Emilia Gómez, directora del Music Information Research Lab, que llença un prototip per apropar la música clàssica al públic i trencar les barreres físiques i socials.

Jornada Cultura i Innovació Tecnològica

Jornada Cultura i Innovació Tecnològica

PHENICX és un projecte europeu que està canviant la manera d’experimentar els concerts de música clàssica. El seu objectiu és desenvolupar tecnologies musicals per convertir els tradicionals concerts en una experiència enriquida abans, durant i després del concert i, alhora, trencar les barreres d’accés físiques i socials que presenta aquest estil musical.

De moment, s’ha desenvolupat un prototip que conté característiques innovadores per visualitzar i explorar peces musicals gràcies a les quals es pot aprendre més i gaudir de la música clàssica. El prototip és el resultat d’una tasca col·laborativa entre una orquestra, instituts de recerca, universitats, i els desenvolupadors d’aplicacions de vídeo en línia.

PHENICX, acrònim de “Performances as Highly Enriched and Interactive Concert Experiences”, es va iniciar el 2013 per a un període de tres anys. Està coordinat per Emília Gómez, directora del Music Information Research Lab del Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG) del Departament de Tecnologies de la informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF.

Pel que fa al futur desenvolupament del projecte, Emília Gómez ha explicat “Fins ara hem anat descobrint més aplicacions que podrien ajudar a millorar l’experiència “durant” el concert i que volem explorar. Però també ens agradaria poder adaptar les aplicacions perquè, a banda de l’audiència, aquestes eines siguin útils als músics que interpreten les obres i que es puguin optimitzar per a altres repertoris”

A través de la pàgina web del projecte, tothom que tingui curiositat pot provar el prototip i emplenar un petit qüestionari, està convidat a participar en la millora de la navegació per la interfície dissenyada i gaudir d’aquesta proposta d’apropament a la música clàssica.
El Consorci del projecte està integrat per institucions de prestigi internacional entre les quals hi ha l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC),  conjuntament amb entitats dels Països Baixos i Àustria, com ara la Universitat Johannes Kepler de Linz (Àustria) i l’Institut de Recerca Austrìac en Intel·ligència Artificial OFAI (Viena, Àustria), la Universitat Tecnològica de Delft (Holanda), la reconeguda orquestra Royal Concertgebouw Orquestra (Amsterdan, Holanda), a més de l’empresa holandesa VideoDock BV.


Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet