ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

John Rutter:“Si el món estigués governat per músics no tindríem guerres”

26/11/2015 |

 

El britànic John Rutter debuta al Palau de la Música

El director i compositor anglès John Rutter desprèn tanta cordialitat com entusiasme. “Per a mi és un privilegi especial ser a Catalunya, un país amb una gran tradició coral”, va dir ahir a la sala d’assaig de l’Orfeó Català durant la presentació del concert d’aquesta nit al Palau de la Música (20.30 h). Rutter, nascut a Londres el 1945, dirigirà un programa d’obres pròpies que interpretaran el Cor Jove i el Cor de Noies de l’Orfeó Català i l’Orquestra Camera Musicae, i que tindrà com a solistes la soprano Elin Manahan Thomas i l’arpista Catrin Finch.

L’entusiasme de Rutter el comparteix el director artístic adjunt del Palau de la Música, Víctor García de Gomar, que recorda que el músic anglès és “un dels compositors vius més interpretats del món juntament amb Arvo Pärt”. Ho és, entre altres coses, per les nadales. De fet, al Regne Unit se’l coneix també com a Mr. Christmas. “Sempre m’ha agradat el Nadal, però no pels regals, sinó perquè de petit cantava en un cor i el Nadal era una època especial perquè havíem d’assajar”, recorda Rutter, que considera que les seves nadales són “petites ambaixadores” de la seva obra “fins i tot al Japó, on no celebren el Nadal”. I la seva obra, sobretot la coral, és monumental.

Un ‘Magnificat’ “festiu”

Rutter destaca el valor comunitari del cant coral quan es canta des del cor. “El cor és una força per a la pau i llibertat ”, diu recordant l’experiència que va viure a Lituània quan va assolir la independència: “Cantaven des del cor i deien alguna cosa que només pot expressar la música”. Té tanta confiança en la força de la música que assegura: “Si el món estigués governat per músics no tindríem guerres, perquè hi hauria harmonia entre la gent”.

El concert al Palau de la Música tindrà com a peça destacada el Magnificat que Rutter, de confessió anglicana, va compondre el 1990 i que celebra la joia de la Mare de Déu a partir de la inspiració de “l’alegria” de les festes catòliques dels països mediterranis i de Mèxic i Puerto Rico. “Si al Regne Unit fes bon temps potser no seríem tan miserables”, diu abans de descriure el seu Magnificat com a “homenatge d’un nòrdic a la cultura del sud”.

El programa es completa amb Look at the world (1996), una peça amb consciència ambientalista que interpretaran en català, i la Suite lyrique (1981), una obra que Rutter va compondre per a l’arpista Catrin Finch. “Ella és una intèrpret molt expressiva, i la suite és una adaptació d’una obra prèvia que té influències del Barroc però amb tocs moderns. És més aviat lleugera”, diu Rutter amb un somriure.

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet