ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Palau segueix creixent

12/4/2004 |

 

"El Palau necessita més seguretat i netejar-lo", una tasca que, segons un estudi del MNAC, costarà tres milions d'euros

L' ampliació i renovació del Palau de la Música Catalana s'inaugurarà oficialment el 22 d'abril. Una nova sala per a la música de cambra -el Petit Palau-, un nou edifici que inclou un restaurant i una plaça pública s'obren a la ciutat.

Per aconseguir-ho, Fèlix Millet, president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, va fer una permuta amb l'Ajuntament de Barcelona i el bisbat per tal d'"eliminar" l'església adjacent al Palau, que es va traslladar a la Vila Olímpica. La Fundació s'ha gastat en aquesta remodelació i ampliació més de 24 milions d'euros i, des que Fèlix Millet n'és president, el Palau ha crescut dels 5.000 metres quadrats que tenia a 15.000.
Molt criticat des dels sectors catalans per la seva adscripció a l'Institut Catalunya Futur (afí al Partit Popular), Millet assegura: "Jo no m'alio amb ningú, jo m'alio amb el Palau de la Música i és la meva obligació trobar els recursos necessaris". I el cert és que, mentre que les institucions catalanes aportaven totes juntes 2,4 milions d'euros per a les obres del Palau, el ministeri finalment en va posar 12,6 milions (un 52% del total).
Més enllà de dotar-lo d'un discurs artístic -el Petit Palau oferirà un cicle de música de cambra, els Concerts Familiars, lied i un cicle del Cor de Cambra, a més d'altres estils musicals-, Millet assegura que el que li interessa "és que la nova infraestructura no tingui dèficit". Per rendibilitzar-la es llogarà, doncs, per a activitats empresarials. "És evident que aquest any hi haurà dèficit, però al 2005 arribarem al punt d'equilibri i al 2006 esperem tenir superàvit".
Les noves dependències també li ofereixen a Millet la possibilitat d'impulsar debats culturals: "Volem fer fòrums de debat cultural, convidar ponents de primera línia perquè parlin de música, arquitectura, literatura, pintura, etc., prescindint de la política, i dotar la ciutat d'un espai que creï dinàmiques culturals".

I ara... un hotel
Les dues prioritats un cop acabada l'ampliació són la seguretat i la neteja. "Posar al dia el Palau en matèria de seguretat costa 360.600 euros", diu Millet, mentre que "netejar-lo pedreta a pedreta", tant l'interior com l'exterior, per deixar-lo "com nou" costarà poc més de 3 milions d'euros, segons un estudi elaborat pel MNAC. Millet insta les institucions a fer-se càrrec de la meitat de la despesa, ja que el Palau és Patrimoni de la Humanitat.
Un cop resolts aquests dos punts, Millet vol donar "visibilitat" a la cantonada on hi ha l'escultura del Sant Jordi, tal com Domènech i Montaner la va dissenyar. Per aconseguir-ho, l'empresari ja ha comprat l'escola que hi ha al carrer Amadeu Vives a fi de reformar-la i deixar una plaça que doni perspectiva a la façana. "Vam arribar a un acord amb l'Ajuntament i amb el prior de l'escola. La idea és enretirar una part de l'edifici reconstruint-lo pedra a pedra, i fer una plaça i un nou hotel". Com a contrapartida, la Fundació ha de pagar 4,8 milions d'euros per dotar l'escola de millors equipaments.

Objectius artístics
A nivell artístic, l'objectiu de Millet era que "l'Orfeó Català cantés bé". "Això ja ho hem aconseguit. Ara ens cal entrar en el món discogràfic, cosa que podrem fer amb bastanta facilitat gràcies que el Petit Palau està dotat amb el millor equipament d'audiovisuals que existeix. L'any que ve sortiran els dos primers discos. També hem impulsat l'Escola Coral de l'Orfeó Català, que el curs acadèmic que ve ja impartirà els set cursos i tindrà 18 professors". Fèlix Millet assegura sentir-se "molt satisfet" de tot el que s'ha aconseguit.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet