21/10/2015 |
L’Orquestra Camera Musicae celebra el seu desè aniversari presentant deu noves produccions i una cinquantena de concerts per a la temporada 2015-2016. La formació tarragonina debuta a Girona i obre temporada a Tarragona i Reus amb la mezzosoprano Marta Infante interpretant els Kindertotenlieder. Completen el programa l’Adagietto de la Simfonia núm. 5 i les Cançons bíbliques de Dvořák.
Camera Musicae celebra el seu desè aniversari presentant deu programes distints i temporades estables al Teatre Tarragona i al Palau de la Música Catalana. La formació que lidera Tomàs Grau donarà el tret de sortida a la temporada del seu desè aniversari amb un programa titulat “Mahler i els Kindertotenlieder”. Aquest concert, centrat principalment en l’obra del compositor austríac, s’escoltarà el proper divendres, 23 d’octubre, a les nou de la nit, a la Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona en el que serà el debut de la formació a la capital gironina. El mateix programa es repetirà el diumenge 25 d’octubre, a dos quarts de set de la tarda, al Teatre Tarragona i dos dies després, el dimarts 27 d’octubre, a les nou del vespre, al Teatre Fortuny de Reus. Camera Musicae s’acompanyarà per a l’ocasió de la veu de la reconeguda mezzosoprano Marta Infante.
Per festejar el seu desè aniverari, l’Orquestra Camera Musicae comptarà enguany amb la col·laboració, en diversos dels seus programes, d’artistes com Asier Polo, John Rutter, Salvador Brotons, Núria Rial, Àngel Òdena, Massimo Spadano, l’Orfeó Català, José R. Pascual-Vilaplana o Miquel Ramos, entre d’altres. Amb una cinquantena de concerts repartits al llarg de la temporada 2015-2016 i cicles de concerts estables al Teatre Tarragona i al Palau de la Música Catalana, on l’OCM programa per quart any consecutiu una temporada de concerts de producció pròpia, Camera Musicae es perfila com una de les formacions orquestrals més actives del país i amb major projecció. Els músics que la integren, formats en bona part a les escoles superiors de música del nostre país i amb experiència en orquestres i formacions de cambra de diversos països europeus, troben en l’OCM una orquestra professional jove però amb prou bagatge com per desplegar un total de deu produccions diferents al llarg d’una mateixa temporada. Algunes d’elles, de caràcter extraordinari, com el programa titulat El Rèquiem de Fauré i la Quarta de Txaikovski que el març de l’any vinent servirà per festejar el desè aniversari de l’OCM al costat de dos reconeguts solistes internacionals: Núria Rial i el baríton tarragoní Àngel Òdena.
Pel que fa a la presència de Camera Musicae a Tarragona, Tomàs Grau ha presentat els quatre concerts que integren el cicle de l’orquestra al Teatre Tarragona: “Mahler i els Kindertotenlieder” (Obres de Mahler i Dvorák, amb Marta Infante, mezzosoprano, Tomàs Grau, director) Diumenge 25 d’octubre de 2015, a les 18.30 h; “L’Orquestra Camera Musicae i el violoncel d’Asier Polo” (Obres d’Elgar i Schumann, Asier Polo, violoncel, Tomàs Grau, director) Divendres 29 de gener de 2016, a les 21 h; “El Rèquiem de Fauré i la Quarta de Txaikovski” (Concert 10è aniversari Cor Jove de l’Orfeó Català Núria Rial, soprano, Àngel Òdena, baríton Tomàs Grau, director) Dissabte 5 de març de 2016, a les 21 h; “La música aquàtica vista per Massimo Spadano” (Obres de Haydn, Mozart i Handel, Massimo Spadano, violí solista i director) Diumenge 17 d’abril de 2016, a les 18.30 h.
Els Kindertotenlieder de Mahler van ser compostos ‘per als infants morts’, entre els anys 1901 i 1904. Per fer-ho, es va valdre de cinc poesies d’entre les 214 que integren el corpus literari de Friederich Rückert. La llum és, en aquest sentit, el comú denominador entre els poemes musicats i probablement sigui el factor que va fer-ne decantar la tria. La composició d’aquest cicle va arribar sis anys abans de la mort de la filla de Mahler, Maria, de quatre anys, en allò que podem entendre (més si resseguim els escrits de la seva esposa) com a una premonició entre desoladora i cruel. Música introspectiva i emocionant que la soprano lleidatana Marta Infante abordarà al costat de l’Orquestra Camera Musicae, amb qui ha col·laborat en diverses ocasions. Tomàs Grau, director titular i artístic de la formació tarragonina, dirigirà aquest programa de clara complexitat interpretativa. El concert es clourà amb les Cançons bíbliques, op. 99, del txec Antonín Dvorák, compostes durant la seva estada a Nova York i de to també marcadament melancòlic.
Núvol