1/8/2015 |
L’Associació Amics dels Orgues vol que l’instrument sigui patrimoni
El primer concert serà el 10 d’agost a l’església d’Andorra la Vella, amb Fausto Caporali, que posarà en directe la banda sonora a la pel·lícula L’heroi del riu (Buster Keaton, 1928), que es projectarà a la capella. El mateix escenari acollirà, el 12 d’agost, el concert de l’organista russa Monica Melcova, que interpretarà música del segle XVI.
L’organista Johannes Ebenbauer i el trompetista Siegfried Koch oferiran un diàleg entre la música italiana i l’austríaca el 15 d’agost a l’església de Sant Pere Màrtir.
El Festival també té espai per als joves intèrprets i, enguany, Mar Vaqué (1994) oferirà un programa basat en els diàlegs i contrastos entre l’orgue antic i el modern, el 17 d’agost a l’església de la Massana. Vaqué també tocarà Et puis, et puis encore?, una composició de Jean-Pierre Leguay creada per a l’orgue de la Massana.
Finalment, el 19 d’agost, de nou a Sant Esteve, actuarà el duet Míriam Cepeda (orgue) i Luís A. Requejo (clarinet).
BÉ D’INTERÈS CULTURAL / Com a novetat, el públic tindrà l’oportunitat d’assistir a tres jornades de portes obertes per conèixer els orgues. Els organistes titulars els mostraran com funciona i faran demostracions. L’Associació Amics dels Orgues ha reclamat en més d’una ocasió que els tres instruments siguin declarats béns d’interès cultural «per poder optar a més ajudes, promoció, etcètera». Amb l’anterior ministeri de Cultura van iniciar converses que es volen reprendre perquè es consideri l’opció d’incloure els tres orgues en la llista de patrimoni cultural del país.
El d’Escaldes-Engordany és el més antic, creat per De Graaf l’any 1978, i és un orgue per interpretar, sobretot, música barroca. L’orgue d’Andorra la Vella, obra de Georges Danion, és de 1991, i és un instrument simfònic. L’instrument de la Massana és el més modern, del 2007, dissenyat per Joaquín Lois, i està pensat per interpretar música ibèrica.
El Periòdic d'Andorra