27/4/2015 |
Els cors de l'Orfeó Català i el Cor de Cambra, ahir al Cadogan Hall de Londres.
Les veus de l'Orfeó Català han tornat triomfals de Londres, on aquest cap de setmana van oferir dues actuacions, una amb la London Philharmonic Orchestra, amb la qual van interpretar l'exòtica Missa glagolítica, de Leos Janácek, i una altra dins del cicle coral del Cadogan
Hall, amb un programa de música catalana amb obres com El cant de les estrelles, d'Enric Granados, i Le cri des bergers, de Bernat Vivancos, entre altres. Feia un segle que la coral que va aixecar el Palau de la Música no actuava a la capital britànica. La seva primera i única visita havia sigut la que hi va fer el 1914 amb el seu director i fundador, Lluís Millet. Llavors va oferir tres actuacions al Royal Albert Hall.
Dissabte, les 92 veus de l'Orfeó i del Cor de Cambra van triomfar amb la monumental obra simfònic-coral de Janácek. El so va arribar clar i contundent a la platea, que va aplaudir el bon treball realitzat per les veus catalanes que es van fusionar divinament amb les del cor de l'orquestra anglesa, que va estar dirigida pel txec Tomas Netopil. El públic que omplia la platea de la gran sala però no el pis superior va aplaudir amb ganes, sobretot l'organista Catherine Edwards. Entre el públic hi havia el titular de la London Phil, Vladimir Jurowski, que el mes d'octubre vinent dirigirà la seva formació amb les veus de l'Orfeó amb el Rèquiem de Brahms al Palau. «Aquest tipus de concerts són importants per a la motivació interna dels cantaires i per a l'expansió internacional dels nostres cors», va recalcar Joan Oller, director general de la Fundació Orfeó-Palau.
«'LOVELY'» / Ahir, al Cadogan Hall la presència de públic va ser més aviat escassa però els que van assistir a descobrir un programa íntegrament format per compositors catalans en van sortir encantats. «Lovely», va dir una assistent que era cantant d'un cor aficionat a Londres després d'escoltar l'última peça, Le cri des bergers, de Vivancos.
A l'acabar, els cantants ràpidament van enfilar cap a Borough Market, un mercat popular on, amb l'excusa de Saint George, patró del barri i equivalent a Sant Jordi, la delegació coral convertida en ambaixadora cultural va oferir dues peces més. La intervenció, que va comptar amb l'Institut Ramon Llull d'intermediari, va encendre els cors dels catalans que hi van assistir a celebrar Sant Jordi/Saint George. El cant de la senyera, himne de l'Orfeó, va acabar entre proclames d'«in-inde-indepèndencia».
MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya