21/3/2015 |
El Palau de la Música augmenta el pressupost artístic i inclou un nou cicle líric en la programació 2015-2016
Anna Netrebko, Juan Diego Flórez, Matthias Goerne, Rolando Villazón, Magdalena Kozená i Xavier Sabata són els protagonistes de Palau 100 Grans Veus, un nou cicle que el Palau de la Música incorpora a la temporada 2015-2016. “Els concerts de grans veus que hem fet han sigut un èxit i han tingut un públic que no és l’habitual del Palau 100. Per tant, en comptes d’omplir la programació del Palau 100 de veus, hem decidit fer-ne un cicle propi”, va explicar ahir Joan Oller, director general de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana. “No som gaire originals. És una estratègia que segueixen altres institucions europees”, afegeix Oller defensant la coherència del cicle.
El Palau 100 Grans Veus és la principal novetat estructural de la nova temporada del Palau de la Música, que per segon any consecutiu inaugurarà Daniel Barenboim al capdavant de la Staatskapelle de Berlín, aquesta vegada amb dos concerts: un programa wagnerià el 6 de juliol i un altre de verdià l’endemà.
El Palau de la Música afronta la temporada 2015-2015 esperonat per l’augment de l’assistència als concerts, un creixement sostingut des del 2011. S’ha passat de 94.000 espectadors fa quatre anys als 166.000 del 2014. “Serà una temporada molt ambiciosa i molt àmplia, la qual cosa ve donada pels bons resultats”, assegura Oller. Les xifres són molt eloqüents: el pressupost artístic de la programació s’enfila fins als 3,2 milions d’euros, un 28% més que en l’exercici anterior, quan va arribar als 2,47 milions. I la previsió d’Oller és que la recaptació cobreixi el 90% de la despesa artística. “L’objectiu és arribar a recaptar tres milions d’euros amb les entrades. Serà una temporada de creixement quantitatiu i esperem que també qualitatiu”, diu el director general. Pel que fa a la quantitat, no hi ha discussió: es programaran 127 concerts, divuit més que l’any passat.
La qualitat la dictaran les prestacions dels artistes, tot i que sobre el paper no falten arguments a favor del pronòstic d’Oller. El cicle Palau 100, la joia de la corona de la programació, inclou concerts de l’Orquestra Filharmònica de Viena dirigida per Daniele Gatti, la Royal Concertgebouw d’Amsterdam dirigida per Semyon Bychkov i la Filharmònica de Londres dirigida per Leonidas Kavakos, a més de la Gulbenkian sota la batuta de Nikolai Lugansky -i amb obra de Kaija Saariaho en el programa- i una nova presència de la Simfònica Simón Bolívar amb Gustavo Dudamel i la pianista Yuja Wang, que interpretaran la Simfonia Turangalila de Messiaen.
Oller no amaga que els concerts de grans orquestres són deficitaris, però el Palau els pot programar gràcies a la política que segueix des de fa uns anys de potenciar els recitals de grans pianistes, i ara de grans veus, que proporcionen marges de benefici més positius. És a dir, una cosa compensa l’altra.
Bach en mans de luxe
“La temporada oferirà una visió més àmplia del repertori, amb més música antiga i més música contemporània que mai”, explica el director artístic adjunt, Víctor García de Gomar, que recorda que el Palau commemorarà el centenari del naixement d’Enric Granados i que el compositor resident serà el barceloní Hèctor Parra, de qui s’interpretaran vint obres.
Un any més, es manté el compromís amb Bach amb fites com ara la Passió segons sant Mateu, que dirigirà John Eliot Gardiner, la integral de Sonates i Partites, que interpretarà la violinista Isabelle Faust, la Missa en si menor, que enlairarà William Christie al capdavant de Les Arts Florissants, i L’art de la fuga segons el pianista Evgeni Koroliov.
Com és habitual, els cors de la casa tindran un protagonisme especial. Per exemple, el Cor de Cambra tancarà la celebració del seu 25è aniversari amb l’oratori Israel in Egypt de Händel i juntament amb l’Orfeó Català -que farà 125 anys- acompanyarà l’OBC i la soprano Patricia Petibon a Stabat Mater,de Poulenc, i la Cantata a la Verge Maria, de Manuel Blancafort.
Hèctor Parra, compositor resident
Hèctor Parra (Barcelona, 1976), que resideix a París des de fa tretze anys, serà el compositor resident del Palau de la Música durant la temporada 2015-2016, una condició que també tindrà a L’Auditori. “Ha sigut una casualitat”, diu el director general del Palau de la Música, Joan Oller. Tanmateix, la coincidència permetrà diversificar l’oferta, perquè L’Auditori se centrarà en el repertori que Parra treballarà amb l’OBC. El Palau, per la seva banda, en programarà una vintena d’obres corals i de cambra, entre les quals hi haurà dues estrenes, una de les quals titulada Un secret i inspirada en l’obra de l’artista plàstic Jaume Plensa.
XAVIER CERVANTES
Ara