ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'arxiu històric del Liceu ja es pot consultar a la xarxa

29/1/2015 |

 

Inclou 50.000 documents i objectes del teatre líric des del 1847 i fins al 1982

La història del Liceu ja està disponible a internet. L'arxiu de la Societat del Gran Teatre del Liceu, gestora de l'equipament des de la seva creació el 1847 i fins a la temporada 1981-1982 quan va cedir-ne la gestió al consorci públic, ja es pot consultar a través de la xarxa. Està formada per 50.000 documents i objectes i és un dels quatre únics arxius que es conserven íntegrament a tot el món. La web permet consultar, per exemple, el 'Llibre del Conserge', 26 volums que recullen el dia a dia ininterromput del teatre; els 46 llibres d'actes de la direcció de l'entitat; així com diverses sèries d'estudis sobre reformes de l'escenari i plànols per a la reconstrucció després de l'incendi de 1861.

Cartells, contractes, escriptures, documents de compra venda –entre ells, l'adquisició de l'antic Convent de Trinitaris, espai on ara hi ha la Societat del Liceu–, fotos històriques de l'incendi, les reformes i les posteriors reconstruccions, actes socials i, fins i tot, partitures i llibrets. Com a curiositat, destaca que la Societat del Gran Teatre conserva i ha digitalitzat la partitura original de l'òpera 'Anna Bolena', la primera que es va representar al Liceu.

A curt termini està prevista la incorporació dels llibrets d'òpera i altres tipologies de funcions; l'arxiu de la Guerra Civil, període en què el teatre es va convertir en Teatre Nacional de Catalunya, i el fons de partitures, des de les primeres òperes representades fins a la catalogació del fons de partitures d'autors catalans.

La continuïtat de l'activitat del teatre –que es va mantenir fins i tot entre 1936 i 1939– permet relacionar els diferents materials entre ells. Accedir a una escenografia determinada, per exemple, fa que es pugui consultar també altres documents que hi estan relacionats, com ara plànols, programes, fotografies, epistolaris, partitures o documents administratius. Igualment, aquesta relació permet explicar la història del Teatre a través de l'intens flux d'intercanvis artístics, comercials i tècnics que s'hi va produir al llarg de la seva història i vincular-los amb l'activitat musical internacional del seu temps. L'arxiu del Liceu és únic a l'Estat i excepcional a tot el món. Es tracta d'un dels quatre únics arxius que es conserva íntegrament, juntament amb el de San Carlo, el Covent Garden i l'Escala de Milà.

Digitalització, identificació i cerca de dades

Les modernes tècniques de digitalització, d'identificació digital i de cerca de dades han permès relacionar tota la variada i complexa documentació que genera un teatre d'òpera. Això permetrà als usuaris disposar d'una eina de primera importància per conèixer les diferents facetes que intervenen en un teatre d'òpera com el del Liceu, com ara la història del teatre, els avenços tècnics en les arts escèniques, el fons de partitures, la documentació administrativa dels empresaris que van dirigir les temporades teatrals i una part important de la història social i cultural de Barcelona.

Els fons documental inclòs fins ara a la web s'ha organitzat a partir de diverses tipologies i segons el tipus de suport, que s'aniran completant a mesura que s'hi incorpori més material digitalitzat i catalogat. En un primer nivell, la documentació ha estat classificada en diverses col·leccions: administració de la propietat, direcció del Teatre, documentació tècnica, escenografies, fotografies i partitures. A partir d'aquí, s'hi poden fer cerques per diversos camps –trobar un índex d'autors, d'obres representades o per matèries–. Les cerques per "Obres" permeten posar en relació tots els elements que hi estan vinculats, una modalitat de cerca poc habitual en arxius de teatres d'òpera. Un índex cronològic permet trobar any per any les principals fites tècniques, artístiques i històriques del Teatre.

La pàgina web incorpora ja un 30% dels materials. Els documents digitalitzats s'han inclòs al Dipòsit Digital de Documents de la UAB. En aquest projecte de digitalització i catalogació de l'arxiu històric del Liceu estan treballant una quinzena d'investigadors i personal especialitzat de la UAB, dirigits per Francesc Cortès.


Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet