ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Sardó, el músic de Calonge

18/1/2015 |

 

El periodista i historiador Albert Vilar dedica el seu últim llibre al violinista i director d'orquestra Adrià Sardó

Tot i haver nascut a Palamós, reivindica que les arrels calongines de la família es remunten al segle XIII

Vilar, Brugués, Soler i Mira, durant la presentació de la biografia de Sardó, ahir, a la sala Fontova de Calonge Foto: E.A.
 

El violinista i director d'orquestra Adrià Sardó Parals va néixer a Palamós l'any 1915, ara fa 100 anys. Però és “el músic de Calonge”, segons defensa el periodista i historiador Albert Vilar Massó en el seu últim llibre, en què recorda també la implicació de Sardó amb el municipi. El músic, que va morir el novembre de l'any passat, no va poder arribar al centenari, però va supervisar la redacció de la biografia i Vilar destacava ahir que, com a mínim, en va poder fullejar una prova d'impressió en els darrers dies a l'hospital.

Una vuitantena de persones van assistir ahir a la presentació de l'obra, a la sala Fontova de Calonge, que va servir alhora per homenatjar la figura de Sardó. El professor Lluís Brugués, que va introduir la figura del músic, citava alguns dels valors que el regien com ara “la perfecció, el rigor i la perseverança”, que de vegades es convertia en “tossuderia”. I l'alcalde, Jordi Soler, va recordar la seva empenta per aixecar el projecte de l'Escola Municipal de Música, el 1987, amb només un piano i un local municipals.

Entre els fets que van estrènyer el lligam entre el músic i la població, el llibre de Vilar també recorda com va posar en marxa el Festival Internacional de Música de Calonge, l'any 1968, i la recuperació de la coral l'Orfeó Llevantí (1985-1995). Amb el festival, que Sardó va dirigir artísticament, va poder acostar la música a Calonge, amb la presència de músics i artistes de primera línia. La coral –creada pel seu oncle Pere Sardó l'any 1924– i l'escola també van ser cabdals perquè molts veïns del poble aprenguessin a estimar la música.

La tasca didàctica de l'escola ha permès recuperar una de les dites més conegudes al poble: “Calonge, terra de músics.” Una dita que havia encunyat el seu avi Josep Sardó amb la primera escola de músics, com se sap per una fotografia del 1885. La vídua del músic, Concepció Mira, va afirmar: “Mentre hi hagi un sol alumne a l'escola, Adrià Sardó serà entre nosaltres.”

Tot i néixer a Palamós, les arrels de la família a Calonge estan documentades des del segle XIII. I l'estima pel poble, que el 1997 el va nomenar fill adoptiu, ha fet que el llibre se centri en les seves “dues passions”: Calonge i la música. Sardó, rememora Vilar, va estudiar la carrera a Barcelona i el 1944 va ser un dels músics fundadors, com a primer violí, de l'Orquestra Municipal de Barcelona, dirigida per Eduard Toldrà. Una feina que va mantenir durant tota la seva vida laboral, encara que la va combinar amb la direcció d'orquestra, que va professar també al llarg de molts anys.

Albert Vilar (Calonge, 1961), que va treballar durant molts anys com a periodista a El Punt i que actualment està a l'àrea de Comunicació de la Diputació de Girona, ha escrit diversos llibres de recerca històrica sobre el Baix Empordà. Però també d'àmbit gironí, com ara L'Audiència Provincial de Girona.

Emili Agulló
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet