ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Neix Òpera Jove, un espai pedagògic multidisciplinari

9/9/2014 |

 

L'associació promou la col·laboració entre estudiants de diferents àmbits al voltant d'una producció lírica

El dia 20 estrenaran a Girona una obra de Cimarosa que voltarà per 15 municipis

Diverses personalitats donen suport al projecte en un vídeo promocional Foto: LLUÍS SERRAT.

Òpera Jove neix, doncs, com una plataforma pedagògica i participativa, entesa des d'una perspectiva pluridisciplinària que permet implicar estudiants d'escoles de música, de perruqueria, d'il·luminació, de turisme o de gestió cultural en l'objectiu comú de portar a escena un espectacle operístic. El treball cooperatiu de producció, a més, s'acompanya d'una voluntat decidida d'arribar a tots els públics, no només escollint una òpera de cambra en un sol acte, dinàmica i amena i d'una hora justa de durada, sinó també fent-la itinerar per una quinzena de municipis gironins, a cada un dels quals s'implicaran, per una banda, els instituts de secundària, i per l'altra, les agrupacions de música i art tradicional perquè treballin en espectacles de carrer paral·lels a la funció. Amb el nom de P + Art (pedagogia i art), es tracta d'afavorir l'acostament als grups creatius de cada poble on es portarà L'impresario in angustie de gira perquè ho aprofitin per presentar propostes de carrer simultànies, a les quals s'hi conviden col·lectius de xarangues, castellers, capgrossos, esbarts, etc. Per a l'estrena de Girona, les activitats paral·leles de carrer es repartiran en tres dies (17, 18 i 19 de setembre), i hi participaran des d'Escampillem i Qrambla fins al combo Claudefaula, la Fal·lera Gironina o la Girona Banda Band.

L'òpera “ni és feixuga, ni elitista, ni anacrònica”, defensava Botanch ahir en la presentació d'Òpera Jove, que rep el patrocini de la Diputació de Girona, la complicitat del Conservatori i de diverses empreses i el suport de nombroses personalitats catalanes que han acceptat cedir la seva imatge per apadrinar el projecte, des de Josep Carreras, Joan Matabosch i Jaume Cabré a Lluís Llach, Salvador Sunyer i Pep Guardiola. El pastisser Jordi Roca, del Celler de Can Roca, ha fet més que això: ha creat unes postres especials, suculentes i temptadores, que serviran d'imatge promocional de l'obra de Cimarosa, que tracta de les enveges i maquinacions de tres dives que es disputen el paper principal d'una òpera.

No són les úniques adhesions al projecte. A banda del Gran Teatre del Liceu, que organitzarà un concurs entre els instituts que participin en la fira artística paral·lela a les funcions als municipis, destaca la col·laboració del director del Conservatori, Lluís Caballeria, en la direcció musical de L'impresario in angustie, i de Toni Sans, d'Egos Teatre, en la dramatúrgia. El principal protagonisme el tindran, però, a més dels setze músics de l'orquestra, la desena de cantants d'entre 18 i 28 anys que pujaran a l'escenari, seleccionats entre estudiants de música de tot Catalunya que van participar al gener en les audicions del càsting. De tots ells, només tres estan vinculats a les comarques de Girona, va aclarir Botanch, per remarcar que en cap cas es tracta d'un projecte destinat als seus propis alumnes.

Mendoza va explicar que Òpera Jove es proposa “obrir un espai als músics que es troben al llindar de la professionalització oferint-los l'oportunitat d'ensenyar el seu treball en un circuit de teatre professional”. En aquest sentit, consideren especialment apropiada una peça lleugera com la de Cimarosa, que Goethe va apreciar prou per adaptar-la a l'alemany per a la seva estrena a Weimar. Toni Sans ha traslladat la història d'aquestes trifulgues teatrals des del segle XVIII a la dècada del 1950, i ha incorporat un personatge que fa de narrador per facilitar la comprensió del text cantat. 

 

E.V.
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet