ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Com l'au fènix

8/9/2014 |

 

L'orquestra del teatre participarà per primer cop a la Mercè amb un concert, i al juliol es retransmetrà una òpera a la platja, en una temporada commemorativa

El Liceu després de l'incendi del 1994
 
El Liceu afronta una nova temporada amb l'equip directiu totalment renovat
 

“Liceu de tots.” Aquest era el lema que va animar la reconstrucció del Gran Teatre del Liceu després de l'incendi que el va destruir totalment el 1994. “Tots som Liceu” és la nova consigna que marcarà la celebració –l'actual temporada 14/15– del quinzè aniversari de la reobertura del teatre, el 7 d'octubre de 1999 amb Turandot: “Necessitem recuperar l'optimisme i la mirada de futur, l'esperit del 94, en què arran de l'incendi tothom va sumar esforços per fer possible el Liceu”, afirma Roger Guasch, el director general.

Amb la mirada fixada no només en el passat, sinó també en el futur, i amb una clara vocació d'apropar-se a la ciutadania, el Liceu ha programat una sèrie d'actes per commemorar l'efemèride, entre els quals destaca la participació, per primera vegada, de l'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu a les festes de la Mercè. El dia 24 oferiran un concert gratuït a l'avinguda de la Catedral. “La nostra idea és que aquest concert es repeteixi cada any”, va explicar Guasch durant una vetllada de celebració al Liceu, una participació, d'altra banda, que se suma al concert que ofereix també l'OBC per la Mercè i que ajuda a apropar la música clàssica a la ciutadania.

Abans, però, dilluns 15, el Liceu serà el marc de la gala Catalunya aixeca el teló, en agraïment als teatres privats de la ciutat que van possibilitar que l'activitat artística del Liceu tirés endavant mentre es duien a terme les obres de reconstrucció. En aquesta gala els teatres privats presentaran les seves temporades.

Tot i que la temporada del Liceu comença diumenge 14 amb Il barbiere di Siviglia, la inauguració oficial serà el 14 d'octubre amb la nova producció de La traviata, de David McVicar, que va recollir un gran èxit amb la posada en escena d'Agrippina el curs passat. Per commemorar-ho s'editarà un programa de mà especial.

El dia 2 de novembre, i en agraïment al barri de Ciutat Vella que, tal com va recordar Guasch, “va patir durant cinc anys les obres del Liceu, carrers tallats i camions amunt i avall”, el Cor del Liceu oferira un concert a la basílica de Santa Maria del Pi. Els beneficis es destinaran a la reconstrucció del teatret infantil/juvenil que es troba a la mateixa basílica i amb el qual el Liceu manté un vincle especial, ja que el va construir i dissenyar el 1963.

Amb vista a l'any vinent, i paral·lelament al Concurs Viñas, el Liceu organitzarà una gala lírica amb el títol provisional de Nous valors, noves veus. Tindrà un caràcter benèfic i la voluntat de potenciar els joves talents del cant.

Clourà els actes de commemoració la retransmissió a la platja d'una de les funcions de La traviata al juliol. “Hem volgut recuperar aquesta idea i ampliar-la a altres punts del territori, i per això ara es dirà Òpera a la Fresca.” A més, l'orquestra i el cor participaran en l'enregistrament del disc de La Marató de TV3, dedicada a la investigació de les malalties del cor. Una altra de les novetats és la publicació d'una nova revista, Obertura, un bimensual que substituirà l'actual full informatiu.

“Primer ens vam plantejar no fer res per l'aniversari, però és el moment de començar coses noves i per celebrar-ho ens hem posat dos condicionants, l'austeritat i la senzillesa”, deia el director, conscient que recuperar l'esperit optimista del 94 és difícil: “La situació és clar que no és la mateixa.”

Un equip renovat

El Liceu afronta aquesta temporada commemorativa en un moment de molts canvis interns. Per començar, el director general, Roger Guasch, que va assumir el càrrec no fa ni un any; la nova directora artística, l'alemanya Christina Scheppelmann, recentment incorporada; una nova directora adjunta, Leticia Martín, que es va presentar en la vetllada, i un nou director del cor, el vienès Peter Burian, que substitueix des del juliol el mestre Basso, fitxat a l'Òpera Nacional de París. Més canvis, aquest cop en la composició de l'orquestra: Josep Pons, l'actual director musical, després de veure com li retallaven el nombre de músics fa dos anys, va anunciar satisfet que el 2015 s'obriran catorze places.

Valèria Gaillard
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet