ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L’organista Juan de la Rubia transcriu i presenta Brahms

26/8/2014 |

 

 

L’organitsta valencià Juan de la Rubia estrena a Montserrat la seva pròpia transcripció de la Primera Simfonia de Brahms, una gesta que encara no s’havia desenvolupat. El concert tindrà lloc a Montserrat aquest divendres 29 a dos quarts de vuit. “El resultat és eminentment organístic”, assegura De la Rubia.

L'organista Juan De la Rubia

L’organista Juan de la Rubia és un dels més premiats de la seva generació i gaudeix d’una carrera que l’ha dut a tocar als grans orgues europeus. Amb un repertori que abraça tan la interpretació històrica de música antiga com obres del Romanticisme i dels segles XX i XXI, és organista de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Ara s’arrisca amb la primera transcripció per orgue de la Simfonia núm.1 en do menor, op. 68 de quatre moviments (Un poco sostenuto – Allegro –meno Allegro, Andante sostenuto, Un poco Allegretto e Grazioso i Adagio- Più Andante- Allegro ma con brio- Più Allegro).

L’estrena tindrà lloc el proper divendres 29 d’agost a dos quarts de vuit del vespre amb l’orgue Blancafort de la Basílica de Montserrat i l’entrada serà gratuïta. Es tracta d’un instrument capaç de respondre a l’exigència d’una partitura complexa com ho és la de Brahms. Segons  De la Rubia, “aquesta versió conserva la màxima fidelitat a l’harmonia i les melodies de Brahms, les que s’escolten com a melodia principal i les que discorren pel subsòl, sense destacar tant, però que són imprescindibles.

El resultat és una obra eminentment organística”, afegeix el músic. La seva idea no ha estat, per tant, fer lluir l’orgue, sinó convertir-se en director d’orquestra i fer lluir la simfonia de Brahms. De la Rubia recorda que el repertori per a orgue és prou ampli com per haver de recórrer a transcripcions d’obres fetes per a altres instruments, però també recorda que l’orgue té uns recursos propis que han fet atractives les adaptacions per a orgue, ja, des de Bach. “No és estrany- assenyala-, perquè en realitat es tracta d’un instrument format per diverses seccions tímbriques, igual que l’orquestra”, i amb molts recursos sonors que es poden explotar.

Estarem expectants als resultats de la simfonia convertida en obra per a orgue, amb tot el que implica musicalment aquesta transformació pionera que ha dut a terme Juan De la Rubia.


Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet