ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els tenors manaran a Peralada

30/4/2014 |

 

Jonas Kaufmann, Piotr Beczala i Marcelo Álvarez encapçalen el cartell del festival empordanès

Oriol Aguilà, director artístic del Festival Castell de Peralada va explicar ahir al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu que “la millor notícia” és que, després de 28 anys, el festival “està viu i mira endavant”. El 2013 va haver d’assumir una rebaixa pressupostària del 10%, i aquell “esforç en la contenció de la despesa general” ha esdevingut el punt de partida de l’edició del 2014, que manté el mateix pressupost que l’any passat: 3,6 milions d’euros, dels quals el 6,5% correspon a l’aportació pública.

Com recorda Aguilà, “el motor” financer és el grup Peralada, responsable del 42% del pressupost. Altres patrocinadors privats asseguren el 17% dels ingressos, i la taquilla el 32%. El preu de les entrades va dels 30 als 190 euros; els espectacles amb el preu més alt són l’òpera Andrea Chénier, de 60 a 190 euros, i el recital de Jonas Kaufmann, de 50 a 180 euros.

“El clàssic de l’estiu!”

Amb aquests estructura econòmica s’ha confeccionat una programació similar a la de l’any passat, que s’obrirà amb el recital del tenor polonès Piotr Beczala i la soprano búlgara Sònia Ionxeva l’11 de juliol i que es tancarà el 16 d’agost amb el concert d’Els Amics de les Arts. Com és habitual, la lírica i la dansa són els eixos d’un festival que té com a lema “El clàssic de l’estiu!” I aquest any tenen un pes específic els tenors. A més de Beczala -que l’any passat va oferir un recital més íntim a l’església del Carme de Peralada-, també passaran pel festival l’alemany Jonas Kaufmann, que ja va actuar al festival empordanès l’any 2012, i l’argentí Marcelo Álvarez, un dels protagonistes d’ Andrea Chénier.

Aguilà defensa “l’especialització” del festival i per això programa tenint present evitar duplicitats. Per exemple, el 3 d’agost Kaufmann oferirà una gala estiuenca amb l’Orquestra de Cadaqués dirigida per Jochen Rieder basada en el repertori operístic. És a dir, serà una nit ben diferent de la que va protagonitzar el 28 de març al Liceu, on va interpretar el cicle de lieds Winterreise de Schubert. També serà diferent del recital liederístic que oferirà al Palau de la Música el 10 d’octubre. Que Kaufmann és el tenor del moment sembla indiscutible, i els programadors catalans no dubten a l’hora de contractar-lo: en vuit mesos haurà cantat tres vegades al país.

Peralada busca la singularitat sobretot en l’àmbit operístic mitjançant la producció pròpia. Aquest any estrena un muntatge d’ Andrea Chénier, d’Umberto Giordano, amb direcció escènica del madrileny Alfonso Romero Mora. “Programar Andrea Chénier sempre és un repte, perquè requereix tres primeres espases”, recorda Aguilà. I els tindrà, perquè un dels atractius d’aquest muntatgeque es veurà el 26 de juliol és la terna protagonista: el tenor argentí Marcelo Álvarez, que l’acaba d’interpretar al MET de Nova York; la soprano holandesa Eva-Maria Westbroek, que l’any passat a Peralada va participar en el Rèquiem de Verdi i en el concert wagnerià, i el baríton italià Ambrogio Maestri, que al març va ser Scarpia en la Tosca que es va representar al Liceu. Precisament l’orquestra i el cor del teatre de la Rambla posaran cos musical a Andrea Chénier, sota la batuta de Marco Armiliato.

L’altra cita operística de Peralada és l’estrena mundial de Flaubert & Voltaire de Philippe Fénelon, amb direcció escènica de Marc Paquien. Aquesta “composició de butxaca”, segons paraules d’Aguilà, es representarà al claustre del Carme el 12 d’agost. La programació lírica es completa amb el recital del contratenor barceloní Xavier Sabata amb la formació barroca Vespres d’Arnadi, el 25 de juliol; i amb el concert commemoratiu del 150è aniversari del naixement de Richard Strauss, que estarà protagonitzat per la soprano espanyola Ángeles Blancas i l’Ensemble Orquestra de Cadaqués amb direcció de Fausto Nardi, que l’any passat va dirigir a Peralada La prohibició d’estimar, de Wagner.

En la secció Paral·lels, Josep Maria Flotats recitarà en francès fragments d’obres de Flaubert, amb la companyia de Lluís Claret al violoncel, el 15 d’agost a la Biblioteca del Museu del Castell de Peralada.

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet