El Festival de Música Antiga de Tiana arriba aquest 2014 a les quinze edicions. I ho fa amb bona salut, programant més concerts que en cap altra edició. Cinc en total. Música de l’edat mitjana, el Renaixement i el Barroc, interpretada amb instruments històrics i criteris historicistes. Dividit en tres caps de setmana, es farà entre el 17 de maig i l’1 de juny en diversos espais d’aquesta localitat del Maresme. Tiana Antica va néixer l’any 2000 amb l’objectiu de difondre la música antiga en el seu entorn històric, social i polític. Els impulsors van ser-ne Xavier Domínguez i Llorenç Blasi, fundadors també de Visigòdia, l’entitat que organitza el Festival, que té l’origen en un programa de ràdio, a Ràdio Tiana.
El concert inaugural del XV Festival de Música Antiga de Tiana: “Tiana Antica 2014” tindrà lloc el dissabte 17 de maig, a les 18.30 h, a la masia de Can Parxet. El grup Silva de Sirenas interpretarà una selecció del Cançoner del duc de Calàbria. Aquest recull de 55 obres és una síntesi dels gustos cortesans de la Cort de València durant el Renaixement, i va ser publicat per primera vegada a Venècia l’any 1556.
El segon concert serà el 24 de maig, a les 18.30 h, a l’ermita de l’Alegria. El conjunt Mvsica Intavolata interpretarà una selecció de música italiana del segle XVII. Peces vocals i instrumentals de compositors com Marini, Monteverdi, Frescobaldi, Kapsberger, Merula o Carissimi. Acompanyant el concert, l’ermita s’ambientarà amb un perfum artesà inspirat en l’estil de l’època, elaborat per Esperança Cases, de l’empresa El Jardí Secret, especialista en perfums personalitzats.
L’endemà, el diumenge 25 de maig, a les 18.30 h, i novament a l’ermita de l’Alegria, arribarà el torn de José Luis Pastor, especialista en instruments medievals de corda pinçada. El concert que oferirà es titula El arte de la péñola (la péñola era com s’anomenava el plectre en castellà antic, derivat del llatí pennula, ploma petita), i inclou peces provinents de les Cantigas de Santa María i el Llibre vermell de Montserrat, a més de danses anònimes de manuscrits italians i francesos. Aquest concert tindrà també l’ambientació d’un perfum artesà específic, novament elaborat per Esperança Cases, d’El Jardí Secret.
El quart concert es farà el dissabte 31 de maig, a les 19.30 h, a la masia Can Roca. El duo format pels llaütistes Ariel Abramovich i Paul Kieffer oferirà un repertori de música italiana per a llaüt de la primera meitat del segle XVI, en un programa que han titulat Canti degli angeli.
L’últim concert es farà el diumenge 1 de juny, a les 18.30 h, a la Sala Albéniz del Casal de Tiana. L’Orquestra Barroca Catalana, amb el violinista austríac d’origen japonès Hiro Kurosaki com a solista convidat, interpretarà Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi.
Les entrades per a tots els concerts del Festival tenen el mateix preu, 10 euros, i es poden adquirir anticipadament a través de la pàgina web del Festival: www.visigodia.org.
Un dels elements que fan de Tiana Antica un festival singular és la voluntat que té d’acostar la música a tothom, sense excepcions. Això inclou també les persones amb discapacitat sensorial. En aquest sentit, enguany serà el quart any consecutiu que ofereixi accessibilitat a persones amb discapacitat visual. En acabar les diverses actuacions, es facilitarà a les persones cegues la possibilitat de poder acariciar i tocar els diversos instruments, de manera que aquesta experiència esdevingui un complement necessari per a un major gaudi del concert.
Aquest any, i això és novetat, s’hi incorpora també l’accés a persones amb discapacitat auditiva. En la introducció del concert, un intèrpret signarà els parlaments en la llengua de signes catalana (LSC). A més, s’hi oferiran bucles magnètics individuals a persones que facin servir audiòfons, i receptors amplificadors a persones amb hipoacúsia.
Un altre element distintiu del Festival de Música Antiga de Tiana és un pastisset, el visigodí, elaborat des de la primera edició pel Forn i Pastisseria Aixelà de Tiana. La recepta d’aquest dolç està recollida en el Llibre de totes maneres de confits, un volum d’autor anònim del segle XV. El visigodí està fet de fruits secs, mel i espècies, i només es ven mentre dura el Festival.
Més informació a la pàgina web de Tiana Antica: www.visigodia.org, a Facebook: www.facebook.com/tiana.antica, i a Twitter: www.twitter.com/tianaantica.