ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Concert de Sant Esteve compleix 100 anys

6/12/2013 |

 

 

Concert de Sant Esteve de l’any 1966, amb el mestre Lluís Maria Millet. © CEDOC

Concert de Sant Esteve de l’any 1966, amb el mestre Lluís Maria Millet. © CEDOC

El concert es retransmetrà en directe per TV3 i els actors Pep Munné i Pep Anton Muñoz en seran els narradors.

Fa 100 anys va tenir lloc el primer Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana amb l’Orfeó Català. El 26 de desembre de 2013, a les 19 h, se celebrarà el centenari d’aquell esdeveniment amb un concert molt especial que proposa un format excepcional: un relat musical i coral que revisa més d’un segle d’història del país, de l’Orfeó i del Palau. Des del germen de la música coral a Catalunya, després de la visita dels cors russos durant l’Exposició Universal del 1888 que desembocà en la fundació de l’Orfeó Català tres anys més tard, al moment actual, en què els fruits de la feina realitzada a l’Escola Coral, després de la seva renovació fa 15 anys, comencen a apreciar-se en la qualitat musical dels seus integrants, futurs cantaires de l’Orfeó Català o del Cor de Cambra del Palau, el cor professional, que per primera vegada participarà en la festa emblemàtica de la família coral de l’Orfeó Català. El concert, concebut amb caràcter televisiu i sense pausa, es retransmetrà en directe per TV3 i Catalunya Música.

Durant l’espectacle, que ha estat ideat pel director de l’Orfeó i del Cor de Cambra, Josep Vila i Casañas, partint de la idea de posar com a protagonista absolut el Concert de Sant Esteve, s’interpretaran obres emblemàtiques de la literatura coral, des de música de l’època del Barroc –com el “Hallelujah” de l’oratori El Messies de Händel–, fins a música dels nostres dies amb l’estrena de Pau al cor de Ramon Humet –enguany compositor convidat del Palau–, i amb el protagonisme especial de les nadales que sempre han tingut un pes específic en el Concert de Sant Esteve. Els actors Pep Munné i Pep Anton Muñoz en seran els narradors, que seguint el guió de Francesc Orteu conduiran l’audiència a través de la música interpretada pels cors.

Els cors de l’Escola Coral: Cor Petits, Cor Mitjans, Cor Infantil, Cor de Noies i Cor Jove, juntament amb els directors respectius: Mercè Pi, Glòria Fernàndez, Glòria Coma i Pedrals, Buia Reixach i Feixes, i Esteve Nabona, a més de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra amb Josep Vila com a director, seran els veritables protagonistes de la nit, que vol posar en relleu la importància del Concert de Sant Esteve en la tradició catalana dels darrers 100 anys. Tots els cors actuaran seguint l’ordre cronològic del relat, interaccionant els uns amb els altres i incorporant uns moviments escènics dirigits per Òscar Dasí i Montse Colomé.

El primer Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana amb l’Orfeó Català va tenir lloc l’any 1913. En aquella ocasió va dirigir-lo el mestre Lluís Millet i la peça que va obrir el concert va ser El cant de la Senyera. Fins al 1935, va esdevenir una tradició, encara que l’any 1933 amb motiu de la mort de Francesc Macià el dia de Nadal es va suspendre, però es va cantar el mateix repertori cinc dies després, el 31 de desembre. Des de l’any 1936, en què va començar la Guerra Civil, fins al 1945, es va deixar de fer. L’any 1946 es va recuperar i des de llavors fins a l’actualitat només s’ha interromput en dues ocasions: l’any 1962, a conseqüència de la gran nevada, el concert es va traslladar al dia 30 de gener, i l’any 1975, amb motiu d’un procés de reestructuració del cor.

100 anys concert sant esteve

El Palau es vesteix de Sant Esteve

Amb el lema “100 anys del Concert de Sant Esteve, sempre amb tu”, la Fundació Orfeó Català i l’Associació Orfeó Català desitjaran Bones Festes mitjançant una nadala en paper i un vídeo en què han col·laborat els cantaires dels cors de l’Orfeó Català, els cantants del Cor de Cambra i els treballadors del Palau (http://www.palaumusica.cat/ca/nadala). A més, tant a la Plaça del Palau com a la vidriera del Foyer hi haurà instal·lats materials gràfics per informar a tots els visitants de la celebració de l’esdeveniment.

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català també se suma a l’efemèride amb una mostra documental situada en un dels balconets del Foyer, en què es presenten imatges, programes de mà, documents històrics i partitures de 100 anys d’història d’aquest concert i de l’Orfeó Català.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet