L'OBC escalfa motors per encetar una temporada excepcional: l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya celebra enguany els seus setanta anys d'història. L'Auditori obre les portes avui amb un primer programa dedicat als autors russos, Txaikovski, Xostakóvitx i Prokófiev. En el concert, dirigit pel titular Pablo González, hi haurà com a assistent estel·lar la violoncel·lista Natalia Gutman, “hereva de la tradició del violoncel russa”, en paraules del director.
Entre les peculiaritats del programa, González subratlla el fet que “es podrà sentir el final íntegre del ballet Romeu i Julieta, de Prokófiev, en la seva versió més llarga”, així com el “contrast” que hi ha entre les diverses peces.
Pel que fa a l'orquestra, el mestre, que la va començar a dirigir l'any 2010, considera que està més cohesionada que mai: “És un equip més gran del que era quan vaig arribar”, i hi va afegir: “Anem pel bon camí.” El director gallec encara ha d'afrontar dues temporades i, quan se li pregunta per una possible renovació, respon: “M'agrada viure el present i encara no ha arribat el moment de decidir si em quedo o no.” Actualment l'orquestra es compon de vuitanta músics d'una plantilla de noranta-sis: “Tenim l'esperança que d'aquí a poc temps puguem tenir totes les places ocupades.”
Actualment estan gravant tres CD d'obres inèdites o poc conegudes de Granados per al segell Naxos: “És un projecte molt interessant perquè estem enregistrant obres poc interpretades, com ara la Suite sobre cantos populares gallegos i la Danza gitana.”
François Bou, gerent de l'OBC, va parlar d'alguns dels projectes que tenen entre mans, entre els quals hi ha una gira a la Xina i una altra al sud de França, així com un conveni amb el canal Mezzo: “Hi estem treballant.” També estudien nous formats, com ara incloure elements visuals en els concerts, i es congratulen de recuperar la figura del director principal convidat –Emmanuel Krivine–: “Estem molt contents.”
Pel que fa a la celebració del setantè aniversari, l'Auditori ha encarregat una partitura al compositor català resident a París Octavi Rumba, que escriurà una obra per a orquestra i cinta electrònica en el marc del programa de vocació social Et toca a tu. Així, seran els nens els que gravaran els sons de la ciutat, que després el compositor integrarà en la composició. El concert estel·lar de la temporada serà la 8a de Mahler (els dies 11, 12 i 13 d'abril), en què participaran més de 250 músics i cantants entre els membres del Cor Lieder Càmera, el Cor Madrigal, l'Orfeó Català i l'Orquestra Esmuc.
Tancarà els actes d'aniversari l'estrena de l'espectacle Fragments de converses. Epistolari Toldrà-Clausells, dirigit per Rosa Novell (13 d'abril). Es tracta d'un homenatge al fundador de l'OBC, Eduard Toldrà. L'obra recupera les cartes entre el mestre Toldrà i Manuel Clausells, i ajuda a donar una idea del món cultural musical de la Barcelona dels anys 26-35.
“Disbarat” de fusió
“És un disbarat voler fusionar l'OBC i l'Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu; és un rumor al qual no dono cap importància.” González, durant la roda de presentació del concert inaugural, va ser contundent a l'hora d'opinar sobre aquesta mesura per afrontar la crisi que ha aparegut en alguns mitjans: “Suposaria un empobriment artístic per a la ciutat.”