Josep Maria Pou i Sílvia Bel posaran avui la paraula recitada al concert inaugural del I Festival de Música Antiga de Poblet, en memòria de Montserrat Figueras. Serà a la plaça del monestir dins d'un programa titulat Somni d'una nit d'estiu . Envoltant els dos actors hi haurà els músics de Le Concert des Nations, dirigits per Jordi Savall. El mestre d'Igualada fa realitat així el somni d'organitzar a Catalunya un festival seguint el model del que ell mateix dirigeix a l'abadia de Fontfreda, a prop de Narbona, des del 2005.
El festival de Poblet, que té com a títol Les mil i una músiques i neix "amb la vocació de consolidar-se", és fidel al propòsit de Savall de portar la música antiga a recintes històrics, de retornar-la als espais on s'interpretava abans del segle XIX. La col·laboració de Savall amb la comunitat monàstica de Poblet també té la voluntat de potenciar l'activitat musical estiuenca a les comarques del sud del país.
Una de les particularitats del festival és que els tres concerts es faran en tres espais diferents del recinte: la plaça, el claustre i l'església.
Tot plegat començarà aquest vespre amb un programa que relaciona Shakespeare amb la música de dos compositors barrocs anglesos del segle XVII. Els fragments recitats per Josep Maria Pou i Sílvia Bel conviuran amb la interpretació de Music for the tempest (1674), de Matthew Locke, i The fairy queen (1692), de Henry Purcell. La peça de Purcell és la música que va compondre per a una adaptació anònima de Somni d'una nit d'estiu , centrada en les escenes de fades i esperits de l'obra de Shakespeare. El concert es completa amb Jacobean masqu e i Stage music (1600-1612), de Robert Johnson.
Recital de viola de gamba
La segona jornada, divendres, serà un viatge a l'univers dels mestres francesos Monsieur de Sainte-Colombe i Marin Marais, que Savall farà tot sol. El programa, titulat Somnis i planys: la somiadora , és un elogi de les possibilitats expressives de la viola de gamba. El festival es tancarà dissabte amb Nits de pelegrinatge i d'exili , un nom que aixopluga les Cantigas de Santa María i el Llibre vermell de Montserrat , música religiosa medieval interpretada per cinc solistes de la Capella Reial de Catalunya i els músics del grup Hespèrion XXI, sota la direcció de Jordi Savall.