13/6/2013 |
El Festival Internacional Pau Casals aposta per artistes consagrats i nous talents en la seva 33a edició, del 13 de juliol al 24 d'agost
Jonathan Brown (viola), Arnau Tomàs (violoncel), Vera Martínez-Mehner (violí) i Abel Tomàs (violí). ARXIU
El violoncel·lista moscovita Alexander Bouzlov obrirà el festival amb un exigent programa que inclou peces com la 'Suite núm. '3 de Johann Sebastian Bach, la 'Sonata núm. 3' de Hindemith i la 'Suite per a violoncel' de Cassadó. L'Orquestra de Cambra Terrassa 48 acomiadarà la mostra amb una original proposta: 'Elvis concerto grosso núm.4', de Breiner.
"Totes les peces que interpretarem s'inspiren en el barroc però han estat actualitzades. La de Breiner parteix del 'concerto grosso' de Vivaldi però les melodies s'han canviat per música del rei del rock, Elvis Presley", va explicar ahir Quim Tremens, inquiet director de la formació de Terrassa. Les 'Estaciones porteñas' de Piazzolla i 'Palladio', una obra contemporània de Jenkins inspirada en l'arquitecte renaixentista que oscil·la entre sons minimalistes i barrocs completen el concert, que comptarà amb Kai Gleusteen, concertino de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, com a solista convidat.
La mostra, una de les més importants del sud de Catalunya, augmenta el nombre de concerts malgrat la crisi. N'hi haurà 14 en total més un de familiar protagonitzat pel Quintet La Truita (11 d'agost). Algunes actuacions estaran protagonitzades per figures consagrades com el Trio Guarneri (1 d'agost) i altres per nous talents. Entre ells figuren la pianista Yulianna Avdeeva (22 d'agost), guanyadora del concurs Chopin el 2010; la formació japonesa Orquestra de flautes de la Universitat de Nagoya (20 de juliol) i el conjunt Brightduo, format pel violoncel·lista Nikolay Sugaev i la pianista Fatima Alieva, guanyador del concurs Paper de Música de Capellades (18 de juliol).
Posar la lupa en els músics emergents sempre ha estat una prioritat del festival que dirigeix Juli Grandia, gerent de l'Auditori Pau Casals on es realitza la majoria de concerts. "Malgrat que l'any passat vam tocar fons, amb una disminució de l'ocupació al 70% davant el 90% d'anys anteriors, aquesta edició remuntarem", va afirmar Grandia sense atrevir-se a dir la xifra que esperen.
Aquest any l'església parroquial del Vendrell també acollirà una actuació que permetrà escoltar el seu preat orgue, un instrument del segle XVIII acabat de restaurar que és dels pocs que conserva el 75% de les peces originals. El 9 d'agost l'organista Bart Naessens i el violoncel·lista Roel Dieltiens oferiran un interessant programa amb moltes obres del mestre alemany Johann Sebastian Bach.
MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya